Publicitat
Publicitat

El parlament francès vota si reconeix l'estat palestí

La moció està presentada pel Partit Socialista i no és vinculant

El parlament francès vota aquest diartsel reconeixement de l'Estat palestí, en forma d'una resolució no vinculant proposada pel govern que previsiblement s'aprovarà dimarts. D'aquesta manera França es pot sumar a la resta de països que ja han pres la mesura, amb l'objectiu d'arribar a "una soludió definitiva del conflicte" al Pròxim Orient. Espanya i Suècia ja han reconegut l'Estat Palestí.

La diputada socialista que presenta la proposta, Elisabeth Guigou, ha defensat que "la solució dels dos estats és la millor garantia per a la pau" i que "si no actuem ara, ens arrisquem a entrar en un cicle irreversible de violència, que seria fatal "per a la regió i per a Europa".

Dies abans de l'inici del debat, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu ha alertat que França "cometria un greu error" si reconeix els territoris ocupats palestins com a estat. "¿No tenen res millor a fer, quan arreu del Pròxim Orient estan decapitant gent, inclòs un ciutadà francès?", ha retret Netanyahu, en referència a l'assassinat d'Hervé Gourdel, assassinat el setembre per un grup jihadista a Algèria.

El president François Hollande va dir dijous que França vol acollir una conferència de pau i "prendre la iniciativa per trobar una solució diplomàtica".

La moció ha de poder superar el tràmit parlamentari, però està previst que l'oposició conservadora de l'UPM hi voti en contra. França va viure aquest estiu grans protestes contra l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza, alqunes de les quals van acabar en atacs titllats d'antisemites per la comunitat jueva. El ministre d'Exteriors, Laurent Fabius, ha reconegut que es tracta d'una decisió simbòlica: "és un estat palestí que existeix només sobre el paper, no en la realitat, que no oferirà res als palestins"

Fins ara 134 països han reconegut palestina com a estat.

Més continguts de