Hongria
Internacional 11/03/2013

El Parlament hongarès aprova una polèmica reforma constitucional

La modificació dóna més poder al partit del primer ministre, Viktor Orbán, que controla el Parlament. Brussel·les alerta que "utilitzarà tots els instruments a la seva disposició" per garantir que Budapest respecti les lleis europees

Agències
1 min
El primer ministre hongarès, Víktor Orban, en el moment del vot / AFP

BudapestEl Parlament hongarès ha aprovat aquest dilluns per majoria les controvertides esmenes a la Constitució, que han sigut objectiu de crítiques a l'interior i l'exterior del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els canvis constitucionals han rebut el suport del partit al poder, el conservador nacionalista Fidesz, que té més de dos terços dels escons a la cambra. L'oposició socialista no ha participat en la votació i l'extrema dreta de Jobbik s'ha abstingut.

Les esmenes a la Constitució, que va entrar en vigor el 2012, limiten les competències del Tribunal Constitucional, les campanyes electorals als mitjans privats i obren el camí a penalitzar els sensesostre que visquin al carrer.

La majoria d'aquestes esmenes afecten les disposicions que el Tribunal Constitucional hongarès ha anul·lat aquests últims mesos.

Centenars de persones, convocades per organitzacions civils, han protestat als voltants del Parlament, al centre de Budapest, contra les esmenes.

Brussel·les alerta

La Comissió Europea ha advertit a Hongria que utilitzarà "tots els instruments a la seva disposició" per garantir que l'estat respecti les lleis europees si les polèmiques esmenes violen les normes comunitàries.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va dir diumenge que havia demanat a Orbán explicacions més detallades sobre les esmenes, que han causat "preocupació" a l'Eurocambra.

L'actual Constitució hongaresa va ser aprovada l'any passat per Fidesz en solitari, que va ser criticat durament per haver redactat els canvis sense consensuar el seu contingut amb cap altra formació política.

stats