Internacional 20/04/2013

Giorgio Napolitano, reelegit president d'Itàlia

El polític octogenari ha estat finalment l'única opció per trencar el bloqueig polític al Parlament després de tres dies de votacions

Efe
2 min

RomaGiorgio Napolitano serà de nou el president d'Itàlia. El polític octogenari s'ha convertit finalment en l'única opció per trencar el bloqueig polític que pateix la República. Han calgut tres dies de votacions i que caiguessin dues altres opcions del centreesquerre perquè finalment s'arribés a un consens. I no ha estat altre que la figura que hi havia fins ara, Napolitano, que complirà 88 anys al juny.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Napolitano, a banda, és es converteix en el primer cap d'estat italià que repeteix aquest mandat de set anys. Ho ha fet amb el suport de 738 vots, superant àmpliament la majoria absoluta necessària de 504 vots. El candidat del Moviment 5 Estrelles, el jurista Stefano Rodotà, ha obtingut 217 vots, molts més que el 159 vots amb què és compta la formació de Beppe Grillo.

Grillo ha afirmat que amb la reelecció de Napolitano s'està produint "un cop d'Estat" i per això el seu moviment ha protestat davant del Parlament italià.

Napolitano, que va ser escollit el 2006 pel càrrec, havia reiterat en nombroses ocasions que no estava disposat a continuar en la prefectura d'Estat, sobretot per la seva edat. Però després de les últimes votacions, en què persones del calibre del exsindicalista Franco Marini i el dues vegades primer ministre i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, no van aconseguir ser elegides, les forces polítiques es van trobar sense solucions i sense candidats.

De fet, les divisions internes en el si del Partit Demòcrata (PD) van acabar divendres amb el lideratge del seu secretari general, Pier Luigi Bersani. La seva dimissió es fa efectiva aquest dissabte.

Una reelecció per "responsabilitat nacional"

"Em mou en aquests moments el sentiment de no poder sostreure a aquesta responsabilitat cap al país, esperant que a aquesta li correspongui una anàloga i col·lectiva assumpció de responsabilitats", ha dit en un comunicat aquest matí de dissabte Napolitano, on ha anunciat que acceptava la candidatura a la reelecció.

stats