El passaport europeu de vacunació: un codi QR per certificar vacunes, tests o si s'ha superat el covid

Podrà ser digital o imprès, serà gratuït i bilingüe i no farà la vacunació indispensable per viatjar per la UE

3 min
Passatgers arribant de Londres a Bilbao dilluns.

Brussel·lesEl passaport europeu de vacunació pren forma. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha presentat aquest dimecres la proposta, que s'ha anomenat certificat verd digital, i que ha de servir per facilitar la mobilitat de cara a l'estiu i obrir les portes d'una nova normalitat desconfinada però controlada. La proposta de Brussel·les és un certificat que les autoritats hauran d'emetre a totes les persones immunitzades amb una de les quatre vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA): Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Serà gratuït i bilingüe (la llengua oficial de l'estat i l'anglès) i certificarà també tests negatius o si s'ha superat la malaltia. Un codi QR n'assegurarà l'autenticitat i validesa, i podrà ser digital o imprès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La creació d'aquest instrument no està lliure de polèmica i molts governs el consideren encara prematur, tenint en compte el baix percentatge de població vacunada, un 4,2% amb dues dosis i un 9,8% amb una sola dosi, segons les dades oficials del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC). Però la pressió dels països dependents del turisme com Grècia, Xipre, Espanya i Itàlia i també d'alguns nòrdics que ja havien posat en marxa els seus propis certificats va accelerar el debat i la resposta de la Comissió Europea, que ha volgut evitar la descoordinació i la fragmentació d'una iniciativa que ha de ser clau per recuperar un dels tresors més preuats de la Unió: la lliure circulació de béns i de persones. Perquè pugui estar en marxa a l'estiu, però, la Comissió demana celeritat al Parlament Europeu i als 27 estats membres perquè aprovin la proposta.

L'aspecte que tindrà el certificat digital de vacunació.

No discriminatori

Vist l'escepticisme de governs com el d'Alemanya i el dels Països Baixos, que la consideren prematura, Brussel·les recalca que la mesura no pot ser discriminatòria. La Comissió Europea ha implicat també el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la comissària de Transparència, Vera Jourová, en la creació d'aquest passaport per dissipar dubtes legals, de privacitat i discriminatoris. "Totes les persones, vacunades i no vacunades, haurien de beneficiar-se del certificat per viatjar dins la UE", diu la Comissió, que per això proposa que no només s'hagi de tenir en compte la informació sobre les vacunes sinó també tests PCR o d'antígens i també si aquella persona s'ha recuperat de la malaltia. "No podrà ser una condició prèvia per viatjar", rebla l'executiu comunitari, que insisteix que si una persona no ha sigut vacunada ha de poder moure's igualment, però subjecte a condicions com tests o quarantenes. Brussel·les assegura que només contindrà la informació personal "essencial": nom i cognoms, data de naixement i d'expedició i la informació sobre les vacunes o les proves.

El que queda clar, doncs, és que el passaport de vacunació permetrà que les persones vacunades tinguin menys restriccions a l'hora de moure's lliurement per la UE i també d'accedir a altres serveis si els governs acaben donant a aquest certificat altres funcionalitats, com ara l'accés a esdeveniments culturals, per exemple. Aquesta, però, no és la proposta actual de la Comissió, que se centra en recuperar la llibertat de moviment i per això també recalca que els certificats no poden ser una excusa per introduir controls fronterers, sinó que precisament han de servir per facilitar evitar-los. Actualment els viatges no essencials estan desaconsellats arreu de la UE i en països com Bèlgica estan absolutament prohibits.

"Amb el certificat verd digital podem assegurar que els ciutadans europeus i les seves famílies poden viatjar de manera segura amb les mínimes restriccions aquest estiu. No serà una precondició per viatjar ni discriminarà de cap manera. Un enfocament europeu no només ens ajuda a restaurar gradualment la llibertat de moviment dins la UE i evitar la fragmentació, també ens dona l'oportunitat d'influir globalment i liderar en l'exemple dels valors europeus com ara la protecció de dades", ha afirmat el comissari de Justícia, Didier Reynders.

Amb aquesta voluntat global, el passaport europeu, que privilegia les vacunes aprovades per l'EMA, preveu també que els governs estatals acceptin certificats sobre la immunització amb altres vacunes. Cal recordar que a Hongria i Eslovàquia, per exemple, ja s'administren la vacuna russa Sputnik V i també la xinesa Sinopharm. Això vol dir que mentre que les vacunes acceptades per l'EMA impliquen un reconeixement automàtic dins la UE per permetre l'alliberament de restriccions, una persona vacunada amb Sputnik V, per exemple, només podrà viatjar sense restriccions a un país que decideixi acceptar també aquesta vacuna fins que l'EMA li doni llum verda. El passaport servirà a tots els estats de la UE, també està obert a Islàndia, Noruega, Liechtenstein i Suïssa i també s'ha de concedir a persones sense nacionalitat europea que resideixen a la UE i a visitants que tenen el dret de viatjar dins la Unió. A més, està pensat com una mesura "temporal" que se suspendria una vegada l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declari la fi de la pandèmia del coronavirus.

stats