Internacional 25/11/2013

El com i el perquè d'una Escòcia independent

El govern escocès publica aquest dimarts el llibre blanc amb el procés i l'argumentari de la independència

Marc Vidal
1 min

Enviat especial a GlasgowEl govern escocès es reuneix aquest dimarts a Glasgow, de manera extraordinària, per aprovar l'anomenat llibre blanc sobre la independència.

Es tracta d'un exhaustiu argumentari, de 670 pàgines, sobre el com i el perquè de constituir un nou estat si guanya el 'sí' al referèndum del 18 de setembre de 2014.

El document s'espera que toqui els grans reptes que haurà d'afrontar el nou país, de la moneda a les prestacions socials i de la pertinença a la UE a la defensa.

Preguntes i respostes

"Respondrem a totes les qüestions", ha assegurat la vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. "Cap país està més preparat que el nostre", ha sentenciat el primer ministre escocès, Alex Salmond.

Els partidaris de mantenir el Regne Unit tal i com està critiquen al govern escocès per qüestions com ara donar per fet que el nou estat mantindrà la lliura esterlina quan en realitat aquesta és una qüestió que s'haurà de negociar en el seu moment.

Triomfa el no, als sondejos

Les enquestes mantenen que el partidaris de deixar igual la relació entre Londres i Edimburg s'imposarien al referèndum tot i que el marge d'indecisos encara dóna esperances als independentistes.

La presentació del llibre blanc es farà al Centre de Ciències de Glasgow i més tard se celebrarà una sessió al Parlament d'Edimburg, on els indepdendentistes tenen majoria absoluta, sobre la qüestió.

stats