Internacional 01/12/2016

Diners no aptes per a vegans

Milers de persones reclamen al Banc d'Anglaterra que retiri els nous bitllets de cinc lliures perquè contenen greix animal

Ara
2 min
El governador del Banc d'Anglaterra mostra els nous bitllets de cinc lliures amb el rostre de Churchill.

BarcelonaPolèmica al Regne Unit pels nous bitllets de cinc lliures. El Banc d'Anglaterra havia posat al setembre en circulació el paper, amb el rostre de Winston Churchill, com un gran avantatge, ja que és més resistent que el vell i fins i tot asseguren que aguanta bé un cicle de rentadora. Cap d'aquestes millores tècniques han servit perquè ara els bitllets estiguin a l'ull de l'huracà. El problema no ve ni per la imatge escollida del mític primer ministre durant la Segona Guerra Mundial ni pel color.

La polèmica ha sorgit per una simple pregunta a les xarxes socials: "És cert que els nous bitllets de cinc lliures contenen greix animal?", pregunta al Banc d'Anglaterra una tuitaire que al seu compte es presenta com a vegana.

Efectivament, el Banc d'Anglaterra confirma que el bitllet "conté traces de greix als grans de polímer utilitzat en el substrat base del polímer".

A partir d'aquí la tempesta es desencadena entre vegans, vegetarians i també hindús, sikhs i jainistes, religions animalistes que a través d'internet protesten per la inclusió del greix animal i exigeixen al Banc d'Anglaterra la retirada dels bitllets per tornar als de cotó de tota la vida. Fins i tot en alguns temples s'ha prohibit l'ús de les cinc lliures.

Una iniciativa popular ha recollit ja més de 116.000 signatures per demanar el canvi: "Exigim que es deixin d'utilitzar els productes d'origen animal a la producció de moneda".

En aquesta guerra virtual, el Banc d'Anglaterra acaba de publicar un comunicat a través de Twitter en què assegura que es pren "seriosament" tots els comentaris i observacions que els han fet arribar els internautes. L'entitat es desmarca afirmant que desconeixia que els bitllets tinguessin greix animal, però que en tot cas es tracta "una petita quantitat" que es va fer servir en la fase prèvia de la producció. A més, confirma que l'empresa fabricant està treballant per trobar-hi una "solució".

Però el cas també ha fet participar els que veuen la polèmica des de la incredulitat. Hi ha qui dóna una solució als vegans per no tocar el bitllet: cinc monedes d'una lliura.

stats