Relleu a la Casa Blanca
Internacional 09/02/2021

La policia dels Estats Units deporta 72 immigrants a Haití saltant-se la moratòria de Biden

En plena onada d'inestabilitat política al país caribeny, entre els retornats hi ha més de 20 criatures

2 min
Un grup de persones associades al moviment "Occupy ICE" es reuneixen davant de les d'un edifici federal dels Estats Units utilitzat per l'agència dels Estats Units per a la immigració i la duana (ICE) com a centre de detenció temporal i instal·lació de processament a Nova York

El Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE, per les sigles en anglès) no sembla disposat a acatar les ordres de Joe Biden, que ha promès humanitzar la política migratòria. Dilluns van deportar a Haití en dos vols des de Texas 72 persones, inclòs un nadó de dos mesos i 21 criatures més, tot i que una de les primeres mesures del nou president va ser imposar una moratòria de 100 dies per a les deportacions. El fet que el país caribeny travessi ara una forta crisi política amb violència al carrer ha fet que aquest retorn desencadenés una onada de crítiques per part de les organitzacions de defensa dels drets humans.

"És increïble que continuïn les polítiques cruels i draconianes contra els migrants que va protagonitzar l'administració Trump", explica a l'ARA des de Nova York Nicole Philips, de l'Haitian Bridge Alliance. "Estem seguint el cas d'un nen de quatre anys que va arribar a Nova York quan tenia pocs mesos. És un apàtrida perquè no té nacionalitat i encara i així l'han deportat. Estem fent tot el que podem perquè reparin aquest error i el retornin als Estats Units", afegeix. "L'ICE es va crear com una organització per desfer-se dels migrants. I això és el que continua fent. Ho va fer amb Trump i ho fa amb Biden. Necessitem una reforma migratòria que plantegi un tracte més humà i menys esbiaixat, sense discriminació, que doni oportunitats reals als demandants d'asil de trobar protecció als Estats Units i que garanteixi processos justos a la resta de migrants".

L'administració Biden, que deu la seva elecció també al vot de les comunitats no blanques que es van mobilitzar massivament per fer fora Donald Trump de la Casa Blanca, va suspendre temporalment les deportacions.

En la recta final del mandat de Trump s'havien accelerat els retorns forçats aplicant una llei de 1944 sobre protecció sanitària, que amb el pretext de la pandèmia impedeix l'entrada als migrants als Estats Units sense donar-los l'oportunitat de demanar asil. Un jutge de Texas va tombar la moratòria, però només en els casos greus. Divendres els vols de deportació previstos a Haití es van suspendre, però dilluns es van reprendre sense més explicacions.

Enviats a un país en conflicte

Philips està amoïnada per la seguretat de les criatures deportades perquè Haití s'encamina perillosament cap a la violència, amb l'oposició reclamant que el president Jovenel Moïse abandoni el poder després d'haver acabat el seu mandat diumenge passat. Moïse, que fa més d'un any que governa per decret, ha ordenat la repressió de les protestes, mentre assegura que li queda un any de mandat. I Biden li fa costat.

stats