La policia xinesa dispersa la manifestació prodemocràtica de Hong Kong

Pequín rebutja que l'excolònia britànica triï lliurement el govern

La policia local de Hong Kong ha fet servir esprai de pebre per dispersar aquest dilluns la manifestació prodemocràtica que reclamava el sufragi universal de cara les pròximes eleccions de la ciutat. Els manifestants han encerclat el lloc des d'on un portaveu del govern de Pequín, Li Fei, explicava i justificava la decisió que ha pres el Partit Comunista Xinès: no permetre el sufragi universal.

Li Fei, representant del Comitè Central del partit, ha assegurat que els ciutadans de Hong Kong votaran "democràticament", però que els candidats a les eleccions els seguiran escollint des del govern de Pequín. El discurs de Fei no ha deixat marge als dubtes ni a la negociació: "[Aquells] que desitgin que Hong Kong sigui una entitat política independent o que pretenguin canviar el sistema comunista del país no tindran cap mena de futur polític".

Els manifestants, en considerar que la resposta de l'executiu central de la Xina havia "trencat la promesa" d'atorgar autonomia a Hong Kong, han obligat a interrompre el discurs de Fei en diverses ocasions. Les imatges emeses per la televisió local de la ciutat han permès comprovar que la policia ha fet servir esprai de pebre per dispersar-los.

Les manifestacions han ocupat altres punts de la ciutat de Hong Kong, però no totes donaven suport el moviment pro-democràtic. De fet, diversos grups multitudinaris favorables a la decisió presa pel govern central de la Xina s'han encarat esporàdicament als pro-democràtics.

El diari 'China Daily', publicat pel govern central, obria aquest dilluns anunciant una "decisió clau" que la població d'Hong Kong ha de prendre a partir d'ara: "Acollir, ara i aquí, un nivell de democràcia sense precedents, o la perjudicial i improbable aposta política protagonitzada pels radicals".