La policia investiga qui va deixar embarassada una dona que portava 10 anys en coma en una clínica de Phoenix

La policia recull mostres d'ADN al personal masculí del centre sanitari on està ingressada

M. STEVENS / E. RUEB (THE NEW YORK TIMES)

La policia ha recollit mostres d'ADN a tot el personal masculí d'una clínica privada de Phoenix, a Arizona, al sud-oest dels Estats Units, on una dona que portava 10 anys en estat vegetatiu va donar a llum un nen el 29 de desembre passat. Es creu que algú va abusar sexualment de la pacient aprofitant que estava en coma. La criatura va néixer en bon estat de salut i la família de la dona, que té 29 anys, s'ha mostrat disposada a tenir-ne cura, tot i que està commocionada pels fets. El director executiu de l'empresa que gestiona la clínica va dimitir dilluns després que es donessin a conèixer els fets.

Segons el portal Azfamiliy.com, la dona violada va quedar en coma fa una dècada després d'estar a punt de morir ofegada, i pertanyia a la tribu dels apatxes, que té una reserva a 200 quilòmetres de la ciutat. En un comunicat, els seus representants van confirmar que la noia continuava en coma en el moment del part. "En nom de la tribu estic molt commogut i horroritzat pel tractament que ha patit un dels nostres membres", ha dit el cap, Terry Rambler. "Quan tens algú en cures pal·liatives, quan és més vulnerable i dependent dels altres, confies en els seus cuidadors. Per desgràcia, un d'ells se'n va aprofitar. Espero que es faci justícia", ha reclamat.

Un portaveu d'Hacienda HealthCare, la companyia que gestiona la clínica, ha aplaudit la iniciativa de la policia de recollir mostres d'ADN del personal masculí. Segons va explicar, l'empresa ja va intentar prendre mostres genètiques voluntàries als treballadors, però els serveis jurídics de la companyia van alertar que podria ser il·legal.

"Hacienda HealthCare s'ha compromès a fer tot el que estigui al seu abast perquè la investigació policial es pugui concloure com més ràpid millor", ha informat l'empresa a través d'un comunicat. També ha destacat que col·laborarà amb les forces de l'ordre per aclarir què va passar. Es desconeix el nombre exacte de treballadors als quals s'ha pres mostra d'ADN, i tampoc s'ha donat a conèixer el nom de la pacient.

La clínica investigada s'ocupa de nadons, criatures i joves que són "mèdicament fràgils" o tenen discapacitats de desenvolupament. En total té 74 llits. Segons el departament de Salut d'Arizona, el nivell de qualitat de la clínica estava per sota de la mitjana, segons una inspecció feta el desembre del 2017. L' informe redactat aleshores per les autoritats detalla diverses irregularitats o comportaments inapropiats entre el personal del centre. Per exemple, indica que un pacient amb plenes capacitats cognitives s'havia queixat que, mentre una treballadora l'ajudava a dutxar-se i ell estava completament despullat, altres membres del personal de la clínica entraven i sortien de la sala de bany sense cap mena de pudor simplement per fer petar la xerrada amb la persona que l'assistia a la dutxa.

L'any 1996 una dona que estava en coma des de feia deu anys en un centre sanitari a Brighton, a l'estat de Nova York, també va donar a llum un nen. A partir de les mostres d'ADN recollides per la policia, un infermer de la clínica va ser detingut i acusat de violació. Arran d'aquell cas, que es considera que va ser el primer d'aquest tipus registrat als Estats Units, es va aprovar dos anys més tard l'anomenada llei Kathy –en referència a la dona assaltada el 1996, que es deia així–, que estableix penes més elevades per al personal sanitari acusat d'haver abusat sexualment de pacients.