Internacional 23/09/2016

El Parlament polonès aprova debatre la prohibició de l'avortament

Dóna suport a una iniciativa legislativa ciutadana per fer més restrictiva la legislació per interrompre l'embaràs

Efe
2 min
Manifestació contra els canvis legislatius sobre l'avortament a Polònia.

VarsòviaEl Parlament polonès debat la modificació de la llei de l'avortament per prohibir-lo, d'acord amb una petició ciutadana promoguda per una plataforma que ha recollit centenars de milers de signatures i que aquest divendres ha sigut admesa a tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara mateix, la legislació de Polònia, aprovada el 1993 i considerada una de les més restrictives d'Europa, només permet la interrupció de l'embaràs en cas de violació o incest, quan representa un risc per a la salut de la mare i quan el fetus presenta malformacions greus.

Però sobre la taula hi ha la proposta que només es podrà avortar quan la vida de la mare corri un perill greu, cosa que significa fer marxa enrere respecte als supòsits de l'actual legislació.

Entrevista al sociòleg i politòleg Georges Mink sobre la situació a PolòniaLa majoria de polonesos no es mostren partidaris del canvi, segons les enquestes, però la plataforma ciutadana Stop Aborcja [Stop a l'avortament] ha promogut la recollida de signatures per demanar el canvi legislatiu i n'ha aconseguit 450.000.

Al final, el Parlament polonès ha admès a tràmit la proposta amb 267 vots a favor, 154 en contra i 11 abstencions, i ara s'engega el procés de reforma legislativa.

Penes de presó

Stop Aborcja també demana penes de presó per a les mares que avortin fora de l'únic supòsit permès i també proposa augmentar de dos a cinc anys la pena de presó per als metges que practiquin la interrupció de l'embaràs fora de la nova legislació.

Una de les representants de la plataforma, Joanna Banasiuk, ha explicat a l'agència Efe que l'actual llei polonesa sobre l'avortament necessita una renovació, ja que es va fer en un context –el final del comunisme– en el qual existien altres sensibilitats.

La plataforma compta amb el suport de l'Església catòlica de Polònia, tot i que diversos bisbes s'han desmarcat de la possibilitat que les dones vagin a la presó per avortar.

Salveu les Dones

A l'altra banda, un moviment anomenat Salveu les Dones ha recollit 215.000 signatures per demanar que es pugui avortar fins a la setmana 12 de l'embaràs i considera "intolerable que la dona pugui anar a la presó per avortar", mentre demana que Polònia "no es converteixi en un país on la vida de la dona està regida per l'opinió dels extremistes i fanàtics".

Aquest moviment també ha presentat una iniciativa que ha sigut rebutjada aquest divendres per liberalitzar l'avortament durant les 12 primeres setmanes de gestació. Un total de 230 diputats hi han votat en contra, 173 a favor i 15 s'han abstingut.

El Parlament polonès està dominat pel partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS), que va obtenir la majoria absoluta a les eleccions del 2015. Bona part dels dirigents del partit s'han declarat en nombroses ocasions antiavortistes, incloent-hi la primera ministra, Beata Szydlo. No obstant això, tant el PiS com el govern polonès són conscients que la majoria de la població se sent còmoda amb l'actual legislació sobre l'avortament.

stats