Internacional 23/03/2022

Polònia decreta presó provisional fins al 29 de maig per al periodista espanyol acusat d'espionatge

El reporter Pablo González porta gairebé un mes empresonat en aquest país de la UE

ARA
2 min
Pablo González

BarcelonaEl periodista espanyol Pablo González porta gairebé un mes empresonat a Polònia. Les autoritats poloneses el van detenir el 28 de febrer acusant-lo d'espiar per a Rússia mentre cobria la guerra d'Ucraïna a la frontera. El reporter, que treballa per a mitjans com La Sexta, el diari basc Gara i Público, ha estat des de llavors en un centre penitenciari a Rzeszów (a l'est del país). Aquest dimecres, el Tribunal Regional de Rzeszów ha comunicat a la seva família que González continuarà en presó provisional fins al 29 de maig, tal com ha avançat El País i ha confirmat l'ARA després d'accedir a la traducció jurada del pronunciament judicial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nota, datada del 3 de març, d'un paràgraf i que no entra en detalls sobre la situació del periodista, detalla que continuarà empresonat durant un "període de tres mesos" i que "està a disposició de la Fiscalia Nacional de Rzeszów". En l'escrit, el tribunal l'identifica amb els àlies Aleksei Rubtsov i Pavel Rubtsov. El seu advocat, Gonzalo Boye, va denunciar en el seu moment que se'l detingués "per fer la seva feina" i va exigir que es garantís "la seva integritat física" i també "la seva immediata posada en llibertat". El 17 de març, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, va tractar la qüestió amb el seu homòleg polonès, Zbigniew Rau, a Varsòvia, i va assegurar que es faria seguiment del cas a través del consolat. No obstant, segons fonts consultades per Europa Press, ni la seva família ni el seu advocat han pogut contactar directament amb González.

El govern polonès acusa el periodista de treballar per al Departament Central d'Intel·ligència rus (GRU, en les sigles en rus transcrites al nostre alfabet), un delicte que pot comportar fins a 10 anys de presó. Com va informar Efe, González va ser interrogat per les autoritats ucraïneses quan treballava al país i va ser convidat a abandonar-lo, i agents del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol (CNI) van contactar a Espanya amb amics i familiars del periodista.

La seva defensa es va dirigir a l'ambaixada espanyola de Varsòvia per plantejar la possibilitat que se li concedeixi alguna de les proteccions previstes a la Convenció de Ginebra de 1949, "sense que això, de cap manera, impliqui el reconeixement ni l'acceptació dels fets imputats", ha dit Boye a Europa Press: "Les autoritats poloneses no respecten els drets que el meu defensat té reconeguts, entre altres llocs, a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea". L'advocat ha denunciat, a més, que se l'està "sotmetent a interrogatori" sense la presència de cap advocat.

stats