Internacional 20/07/2017

Polònia aprova la reforma del Tribunal Suprem tot i les advertències de la UE

La controvertida mesura, impulsada pel partit nacionalista Llei i Justícia, amenaça d'acabar amb la divisió de poders al país

Agències
2 min
El líder del partit opositor Moderna, Timothy Snyd, mostra un exemplar del seu llibre 'Sobre la tirania' en protesta per l'aprovació d'aquest dijous

VarsòviaEl Parlament polonès ha aprovat aquest dijous la polèmica reforma del Tribunal Suprem impulsada pel govern de Llei i Justícia, una mesura criticada per les institucions europees i que també ha unit gran part de l'oposició, que hi veu un intent per acabar amb la divisió de poders.

La norma, que ha provocat manifestacions multitudinàries i fortes crítiques per part de la Comissió Europea (CE), inclou algunes modificacions sobre el text original tot i que, segons l'oposició, facilita igualment el control del Tribunal Suprem per part del govern i posa fi al mandat dels jutges d'aquesta institució.

"Hem assistit al frau més gran de la història del parlamentarisme polonès i, si els canvis entren finalment en vigor, aviat serem fora de la Unió Europea", ha assegurat Borys Budka, un dels portaveus de la principal força de l'oposició, el partit Plataforma Ciutadana. "Ningú voldrà mantenir contacte amb un país en què els jutges i tribunals estan subordinats al partit en el poder", ha afegit.

Una llei aprovada sense problemes

La llei ha sigut aprovada gràcies als vots a favor dels 235 diputats del partit governant, Llei i Justícia, que compta amb majoria absoluta a la cambra. En contra s'hi han mostrat 192 diputats, i 23 parlamentaris del moviment Kukiz. 15 s'han abstingut.

La norma encara ha de passar pel Senat, on el partit ultraconservador Llei i Justícia també compta amb majoria absoluta, i ha de ser ratificada pel president, Andrzej Duda, vinculat a aquest grup, per entrar en vigor.

Les veus discordants

L'opositor Borys Budka ha anunciat protestes per demanar al president Duda que veti el projecte de llei aquest dijous i els altres dos aprovats el 12 de juliol. La votació d'aquest dijous ha sigut rebuda amb protestes per part d'alguns grups de ciutadans congregats a les portes del Parlament.

El president polonès, fins al moment condescendent amb totes les lleis aprovades pel partit governant, va amenaçar fa dos dies de no ratificar el projecte sobre el Tribunal Suprem si abans no es modificava la reforma de l'òrgan de govern dels jutges aprovada la setmana passada, que també ha rebut nombroses crítiques.

La Comissió Europea va amenaçar dimecres d'activar l'article 7 dels tractats europeus, cosa que implicaria la suspensió del dret a vot de Polònia en les reunions del Consell de la Unió Europea (UE), si el Govern d'aquest país segueix endavant amb la seva reforma del sistema judicial.

stats