Internacional 27/04/2014

Joan XXIII i Joan Pau II ja són sants

Milers de persones s'han aplegat a la plaça de Sant Pere per seguir la cerimònia de canonització

Efe
2 min
La monja Floribeth Mora entrega les relíquies al Papa / EFE

RomaEl Papa Francesc ha proclamat aquest diumenge la santedat dels papes Joan XXIII i Joan Pau II i ha demanat, en una multitudinària cerimònia a la Plaça de Sant Pere, que ambdós pontífexs siguin inscrits en els llibres dels sants de l'Església.

Ho ha fet en llatí, al començament de l'acte en el qual l'Església Catòlica eleva als altars als dos papes, en una cerimònia concelebrada amb el papa emèrit Benet XVI. La proclamació de la santedat dels dos papes ha estat rebuda amb un gran aplaudiment a la Plaça de Sant Pere, així com en altres llocs de Roma, on desenes de milers de pelegrins es concentren davant pantalles gegants per les quals segueixen la cerimònia.

El prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants, el cardenal Angelo Amato, ha presentat a Francesc "les tres peticions" de canonització per a tots dos papes, primer amb "gran força", després amb "més força" i, finalment, amb " grandíssima força".

A continuació, el Papa ha continuat amb la fórmula: "En honor de la Santíssima Trinitat, per l'exaltació de la fe catòlica i l'increment de la vida cristiana, amb l'autoritat del nostre Senyor Jesucrist i dels sants apòstols Pere i Pau, després d'haver reflexionat llargament i invocat l'ajuda divina i escoltant el parer de molts dels nostres germans bisbes, declarem sants a Joan XXIII i Joan Pau II". I finalment, ha instat a inscriure els dos papes en els llibres dels sants.

Procés rècord

Joan Pau II ha estat canonitzat després d'un procés rècord per la seva brevetat, gràcies al fet que Benet XVI va autoritzar obrir el procés sense esperar que passessin cinc anys des de la seva mort.

No obstant això, el procés per a la seva beatificació i posterior canonització ha passat per tots els requisits, entre ells el dels dos miracles realitzats per la seva intercessió, el de la sanació de la monja francesa Marie Simon-Pierre i el de la monja de Costa Rica Floribeth Mora, ambdues avui presents a Sant Pere.

En el cas de Joan XXIII, beatificat l'any 2000 per Joan Pau II, el papa Francesc ha accelerat el procés en signar el decret per a la seva canonització sense que s'hagués encara comprovat el segon miracle necessari per ser Sant.

stats