El president d’Ucraïna, a l’ull de l’huracà per haver criticat els socis europeus

La UE recorda a Zelenski que ha destinat més de 15.000 milions en ajudes a Kíev

“Personalment penso que aquest tipus de trucades entre presidents de països independents no han de ser publicades”, i de fet es pensava que “només publicarien la seva part”, deia el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, just després que es publiqués una transcripció de la conversa telefònica que va mantenir amb el president dels EUA, Donald Trump, el 25 de juliol. Malgrat la seva insistència per assegurar que havia sigut una conversa “normal”, és bastant obvi que no va ser així, sobretot tenint en compte que ha sigut el detonant que ha portat a obrir finalment el procés d’ impeachment contra el president nord-americà.

Però la part del diàleg que se li atribueix a Zelenski en la transcripció que ha sortit a la llum podria tenir també repercussions polítiques per al flamant líder ucraïnès. I no només pel to de la conversa, amistós i fins i tot adulador cap a Trump, ni tan sols perquè accedeix encantat a obrir la investigació que li demana sobre l’exvicepresident dels EUA Joe Biden i el seu fill, sinó per algunes de les valoracions polítiques que hi deixa anar.

Segons la transcripció, Zelenski critica els seus veïns de la Unió Europea i els acusa de no fer prou per Ucraïna, amb mencions especials per a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, dels quals diu que “no estan fent complir les sancions” contra Rússia. “Lògicament, la UE hauria de ser el nostre soci més important, però tècnicament els EUA ho són molt més que la UE. I estic molt agraït perquè els EUA estan fent molt per Ucraïna, molt més que la UE, especialment pel que fa a les sancions contra Rússia”, va dir.

El portaveu de l’executiu comunitari, Carlos Martín Ruíz de Gordejuela, li recordava ahir mateix que la UE ha mobilitzat “més de 15.000 milions d’euros” en préstecs i ajudes per a Ucraïna, el paquet més gran d’ajudes externes “en la seva història”. Uns ajuts que estan subjectes, va apuntar el portaveu, a “una estricta condicionalitat”, és a dir, que depenen del compliment de les reformes acordades amb Kíev, entre elles una que avanci cap a la total independència de la justícia.

Un advertiment que no és casual, ja que en la seva conversa amb Trump, Zelenski no s’està pas de vantar-se perquè el següent fiscal general ucraïnès serà “100%” el seu home. “Com que tinc la majoria absoluta al Parlament, el pròxim fiscal general serà 100% una persona meva, el meu candidat”, diu el Zelenski, que assegura que “ell o ella” es posarà de seguida a treballar en la investigació que Trump li demana.

Aquest còmic televisiu reconvertit en president, que va fer bandera de l’anticorrupció en la campanya, no surt gaire ben parat de la tempesta política originada per la seva conversa amb Trump. Les seves paraules no només podrien posar en perill les seves aliances europees, en irritar Alemanya i França, com li retreien ahir mateix des de l’oposició política ucraïnesa, sinó que poden haver molestat les files demòcrates dels EUA, cosa que posaria en risc el suport bipartidista que li cal del Congrés dels EUA.