Internacional 31/10/2013

El president de l'Eurocambra, sobre Catalunya: "La UE no pot resoldre el problema"

El socialista Martin Schulz alerta que les eleccions europees no serveixen per resoldre la relació entre Catalunya i Espanya

Marc Vidal
2 min

BarcelonaEl president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha assegurat en un esmorzar aquest dijous a Barcelona que "la UE no resoldrà el problema" de Catalunya.

"Vosaltres ho heu de solucionar dins el país i no a nivell europeu", ha respost Schulz quan li han preguntat sobre un hipotètic referèndum d'independència a Catalunya i les conseqüències que això tindria.

El president de l'Eurocambra ha admès que estava convençut que la seva resposta –diplomàtica– seria decebedora per a molts.

"A Madrid em diuen que us passi un missatge, i allà també els dic que, sisplau, resolgueu el problema entre vosaltres, i aleshores m'acusen d'estar de la part de Catalunya".

Després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i posteriorment amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, Schulz ha reconegut que ha parlat de la consulta amb els dos dirigents, tot i que no ha donat cap més detall. Sí ha volgut deixar clar que per molt gran que sigui "la temptació d'utilitzar" les eleccions europees per una altra qüestió que no sigui la de triar el model d'Europa que es vol, aquesta votació no resoldrà el problema català. "Què passarà a Catalunya no es una decisió que es pugui prendre a Brussel·les", ha sentenciat.

En tot cas, amb Navarro al costat, Schulz ha assegurat que el federalisme és "un projecte molt interessant" del qual se n'hauria de parlar més, però ha subratllat que ell no entraria a valorar si "seria útil o no" per resoldre les relacions entre Catalunya i Espanya.

El contacte de Schulz amb Catalunya

Schulz ha recordat que ell llegeix literatura catalana i que entén "la història, la cultura i els sentiments individuals i col·lectius, però que hi ha moments en la vida política que els polítics han d'admetre que no tenen solucions, i sóc dels que, per a aquest problema, no puc donar cap proposta".

El president del Parlament Europeu, que serà el candidat socialista a la presidència de la Comissió Europea de cara a les pròximes eleccions europees, ha apostat per enfortir Europa davant els que la converteixen en l'ase dels cops de la crisi.

"No ens en sortirem, sols. La idea d'Europa és cooperar entre nosaltres, ja que així som més forts al món", ha assegurat Schulz, que també ha fet autocrítica i ha reclamat més control democràtic i lideratge a les institucions comunitàries.

stats