Internacional 11/08/2021

El president de Mèxic aprova un pla de protecció per a una periodista amenaçada de mort per un càrtel de la droga

El càrtel Nueva Jalisco va publicar un vídeo amenaçant de mort la periodista de Milenio TV Azucena Uresti per la seva cobertura del narcotràfic

2 min
El president de Mèxic, Manuel López Obrador, diumenge.

Dilluns es va fer públic un vídeo amb una amenaça de Rubén Oseguera Alías, el Mencho, líder del càrtel de drogues Jalisco Nueva Generación, directament contra la periodista de la cadena mexicana Milenio TV Azucena Uresti en el qual l'acusa d'informar de manera esbiaixada sobre el narcotràfic i l'amenaça de mort, "encara que m'acusin de feminicidi". En la gravació, filtrada a Twitter per un compte ara esborrat, el líder dels narcos apareixia amb la cara coberta i envoltat d'homes armats amb fusells d'assalt.

Dos dies després, el president del país, Ángel Manuel López Obrador, va comparèixer públicament per donar suport a la periodista, a la qual segons va dir se li aplicarà un pla de protecció, i per condemnar aquestes amenaces.

Amenaces a la periodista Azucena Uresti

"És la nostra responsabilitat protegir els mexicans, que no siguin atacats, intimidats ni amenaçats per ningú. I només vull recordar que nosaltres estem combatent la corrupció i la impunitat, que ja no hi ha, com abans, cap protecció per a cap grup de la delinqüència de coll blanc o organitzada: l'autoritat no està al servei de les màfies", va dir el president.

Els periodistes són un dels col·lectius més amenaçats pel narcotràfic. Segons l'organització Artículo 19, l'any passat es van registrar gairebé 700 agressions contra periodistes. La secretaria de governació xifra en 43 els periodistes assassinats des que Obrador va arribar al poder l'any 2018, i 1.478 persones compten amb el mecanisme de protecció per a persones de drets humans i periodistes.

Segons un informe citat pel mateix diari del Centre d'Investigació i Docència Econòmica (CIDE), durant el mandat d'Obrador s'han creat dotze grups criminals. Durant la seva campanya, Obrador va defensar les negociacions amb els grups armats per posar fi a l'alta xifra d'homicidis d'un dels països més violents del món i, ja des del poder, va defensar una política contra el crim basada en "abraçades i no bales", tot i que també va crear una guàrdia nacional i va aprovar que els militars poguessin patrullar els carrers. Amb 35.000 víctimes mortals per homicidi, el primer any complet d'Obrador al poder, el 2019, va ser el més violent de la història del país. El primer semestre del 2020 va registrar una lleugera baixada (17.000 assassinats), que pot tenir més a veure amb la pandèmia que no pas amb les polítiques del dirigent de Morena.

stats