Internacional 13/12/2021

Principi d'acord per començar a negociar la pau entre les dues Corees

El president sud-coreà admet que les converses estan frenades per les objeccions de Corea del Nord a l'"hostilitat" dels EUA

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Kim Jong-un i Moon Jae-in, una reunió per a la història

BarcelonaNou àpex d'esperança de cara a la fi de la guerra entre Corea del Nord i Corea del Sud. Un anunci discret del president sud-coreà, Moon Jae-in, ha fet sortir a la llum que les dues Corees, la Xina i els Estats Units podrien haver pactat un principi d'acord per començar a negociar el punt final definitiu a un conflicte que ja fa més de setanta anys que dura. I és que les dues Corees segueixen tècnicament en guerra, perquè el conflicte armat que les va enfrontar entre el 1950 i el 1953 mai va ser substituït per un tractat de pau.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta no és la primera vegada que es planteja una reconciliació, però mai s'ha acabat executant. Són les condicions i els incompliments de Corea del Nord el que ha acabat per fer impossible la resolució final de pau. En aquesta ocasió, Pyongyang ha posat com a condició prèvia a qualsevol reunió "la fi de l'hostilitat nord-americana". El president sud-coreà ha considerat que això fa que encara no puguin asseure's a negociar. "Però esperem que les converses es puguin iniciar. Estem fent passos en aquesta direcció", ha afegit en una roda de premsa des de Canberra, on s'ha reunit amb el primer ministre d'Austràlia, Scott Morrison. 

Els interessos de Corea del Sud per materialitzar aquesta pau són clars: la desnuclearització i la pau. A més, Jae-in té un interès polític, ja que va marcar la pau amb el veí del nord com una prioritat del seu mandat, que acaba la pròxima primavera.

El transcurs d'una guerra latent

La guerra va començar el 1950 i va acabar tres anys després amb un entrebancat alto el foc. Des d'aleshores hi ha hagut diversos incidents i atacs mutus puntuals que han estat a punt de reactivar la guerra. El més greu va ser l'any 2010, quan Corea del Nord va atacar amb foc d'artilleria una illa fronterera de Corea del Sud i va matar-hi dos militars i dos civils. Seül va respondre obrint foc.

L'any 2018, però, va ser l'any de l'acostament. "Una nova història comença ara, un punt de partida per a la història i l'era de la pau", va escriure el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, al llibre de signatures de Corea del Sud –es va convertir en el primer líder nord-coreà que el visitava–. L'acostament de posicions va acabar amb la signatura d'una declaració d'intencions per part dels dos líders que es comprometien a treballar plegats. "Ja no hi haurà més guerra a la península de Corea i, per tant, una nova era de pau ha començat", asseguraven. El 2020 la tensió va tornar a augmentar, però sense arribar a punts extrems.

L'anunci encara és molt recent i cal veure com evolucionen els posicionaments i les condicions de les diverses parts implicades, ja que, mentre Corea del Nord exigeix, els Estats Units també reclamen una desnuclearització que sembla poc probable que es faci realitat en un país que utilitza aquesta carta per mantenir el respecte internacional.

stats