"Prou, prou": Biden demana prohibir les armes d'assalt als Estats Units

El president adverteix els congressistes que aquest cop serà diferent i si no fan res els ciutadans els castigaran

S.S.
2 min
Els president dels Estats Units, Joe Biden, es dirigeix als ciutadans des de la Casa Blanca per demanar la prohibició de les armes d'assalt.

BarcelonaEn un emotiu discurs en hora de màxima audiència des de la Casa Blanca, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat aquest dijous al vespre que es prohibeixin les armes d'assalt, com els rifles que va fer servir el noi de 18 anys que va matar 19 alumnes i dues professores de la classe de quart de primària en una escola d'Uvalde (Texas). Una petició que fa anys que està sobre la taula, però que no ha aconseguit fins ara prou suport al Congrés per poder aprovar-se.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Prou, prou. És el moment que cadascú de nosaltres faci la seva part. Pels nens que hem perdut, pels nens que podem salvar, per la nació que estimem", ha dit. "Hem de prohibir les armes d'assalt i els cartutxos d'alta capacitat", ha recalcat. Demanava, de nou, que es torni a instaurar una prohibició que ja es va aprovar el 1994, en una iniciativa bipartidista al Congrés de la qual ell mateix en va formar part com a senador, però que no es va poder prorrogar després del termini previst.

Però, conscient de la dificultat encara avui d'aprovar aquesta mesura bàsica, o potser més i tot per la polarització política imperant, Biden ha plantejat fins i tot alternatives. "Si no podem prohibir les armes d'assalt, llavors hauríem d'elevar l'edat per comprar-les dels 18 als 21 anys i reforçar els controls dels antecedents", ha dit. Ha demanat també que s'imposi "una llei d'emmagatzematge segur, lleis de bandera vermella –que impedeixen vendre armes a qui tingui antecedents penals–, treure la immunitat que protegeix els productors d'armes de cap responsabilitat, adreçar la crisi de salut mental", va dir.

"Quantes carnisseries més?"

"Quantes carnisseries més estem disposats a acceptar? Quantes vides més de nord-americans innocents han de ser arrabassades abans que diguem prou?", ha preguntat el president dels Estats Units. Amb les eleccions de mig mandat a la cantonada, Biden ha advertit els congressistes que està segur que aquest cop "serà diferent" i que si el Congrés torna a no fer res, com tantes altres vegades, si no actua, "els ciutadans en prendran nota i votaran per treure aquests polítics dels seus llocs". 

El Comitè Judicial de la Cambra de Representants dels Estats Units està debatent una sèrie de mesures de control d'armament, de fet, i la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ja ha anunciat que portarà al ple la setmana que ve una legislació per prohibir les armes d'assalt de tipus militar. 

"No es tracta d'arrabassar-li els drets a ningú. Es tracta de protegir els nens, de protegir les famílies. Es tracta de protegir comunitats senceres. Es tracta de protegir la nostra llibertat per anar a escola, a una botiga de comestibles, a una església", ha sentenciat Biden.

El seu discurs es produïa, a més, l'endemà d'una nova tragèdia perpetrada amb un rifle d'assalt. En aquest cas no va ser una escola, sinó un hospital. Un home va anar-hi i va matar el cirurgià que li havia operat l'esquena perquè deia que encara li feia mal. Va matar el metge i tres persones més abans de treure's la vida ell mateix a l'Hospital Saint Francis de Tulsa, a l'estat d'Oklahoma.

Biden viatjarà a l'Aràbia Saudita

La crisi energètica torna a apropar els Estats Units a l'Aràbia Saudita, malgrat les males relacions que tenien els dos països. El president nord-americà, Joe Biden, està preparant un viatge a Europa i Israel a finals de juny que s'espera que inclogui una visita a Riad. La presa de possessió de Joe Biden havia congelat la lluna de mel que vivien els dos països sota el mandat de Donald Trump, que va fins i tot exculpar públicament el príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, de l'assassinat del periodista Jamal Kashoggi, en contra del que deien els seus propis serveis d'intel·ligència. Biden va arribar a la Casa Blanca considerant Salman com un "pària" i amb la intenció de posar els drets humans i la democràcia com a prioritats de la seva política exterior. Però les coses poden haver canviat. Aquest mateix dijous, la nova secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, va lloar el paper de Bin Salman en la nova treva acordada al Iemen. Jean-Pierre no va confirmar oficialment el viatge de Biden a l'Aràbia Saudita, però va donar la benvinguda també a la decisió de Riad, com a president de l'OPEP, d'augmentar la producció de petroli per alleugerir la crisi energètica creada per Rússia.

stats