Pròxim Orient

Almenys cinc palestins morts i 66 de ferits en un atac massiu israelià a Jenín

L'exèrcit utilitza helicòpters en un atac en què ha mort un noi de 15 anys, i una noia ha rebut un tret al cap

3 min
Un vehicle militar israelià en la incursió d'aquest matí a Jenín

JerusalemL'exèrcit israelià ha protagonitzat aquest dilluns una incursió a gran escala a la localitat de Jenín, al nord de Cisjordània, que ha deixat almenys cinc palestins morts i 62 de ferits. Segons el ministeri de Salut palestí, divuit de les víctimes estan en una situació crítica, entre elles una noia de 15 anys que ha rebut un tret al cap. Mitjans locals han informat també que un fotoperiodista palestí, Hazem Nasser, ha hagut de ser traslladat a l'hospital per un tret israelià a l'espatlla. Els morts tenen 15 i 29 anys. En els xocs també han quedat ferits sis soldats israelians, després que el seu vehicle rebés l'impacte d'un artefacte explosiu. Per primer cop des de la Segona Intifada, l'any 2000, l'exèrcit israelià ha fet servir un helicòpter en un atac a la Cisjordània ocupada. Segons fonts militars, l'aparell s'ha desplegat per facilitar l'evacuació dels soldats ferits, i ha disparat els míssils contra una zona on hi havia milicians palestins armats.

L'exèrcit està fent servir foc real, granades de so, gasos lacrimògens i helicòpters, mentre un gran contingent de soldats avança enmig de xocs en diversos punts de la ciutat. Jenín ha estat assaltat en múltiples ocasions en els últims mesos. La periodista palestina Shireen Abu Akleh va morir quan cobria un d'aquests atacs fa poc més d'un any. Feia anys que Israel no utilitzava helicòpters de combat ni drons a Cisjordània. Almenys set vehicles israelians han quedat encallats durant hores enmig dels combats. 

Un portaveu de l'exèrcit ha explicat que l'objectiu de la incursió és detenir dos sospitosos palestins, i que en l'operació s'ha produït "un massiu intercanvi de foc" i han patit el llançament de "grans quantitats d'artefactes explosius", que han estat reivindicats per una branca local de la Jihad Islàmica. Segons fonts palestines els soldats estan buscant el fill d'un alt responsable de Hamàs a Cisjordània, Jamal Abu al-Hija, que compleix condemna en una presó israeliana.

Soldats i colons israelians han matat 159 palestins enguany, incloses 26 criatures. En el mateix període hi ha hagut 20 israelians morts a mans de grups palestins, tant a Israel com a Cisjordània. "Estem enmig d'una batalla integral en tots els fronts que requereix la unitat del nostre poble davant d'aquesta agressió", ha afirmat aquest dilluns el secretari general l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), Hussein al-Sheikh. "El terror no tindrà cap refugi, ni a Jenín, ni a Nablus, ni a Gaza, ni enlloc més; trobarem tots els terroristes", ha dit, per la seva banda, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, de visita a París.

Consolidant l'ocupació

L'ofensiva israeliana a Jenín arriba tot just l'endemà que el govern del primer ministre Benjamin Netanyahu anunciés que ha reduït els tràmits per ampliar els assentaments jueus a Cisjordània. La decisió facilitarà l'expansió de les colònies ja existents i suposarà "més annexió, més territori palestí, més violència i més ocupació", en paraules d'Ori Givati, portaveu de l'ONG israeliana Breaking the Silence. En declaracions a l'ARA, Givati ha lamentat també que la decisió d'ampliar els assentaments depengui ara, de manera gairebé exclusiva, del ministre de Finances, i viceministre de Defensa, l'ultranacionalista Bezalel Smotrich. "S'ha donat tot aquest poder a un dels colons més violents i extremistes", ha assegurat.

El govern israelià vol aprovar la setmana que ve la construcció de 4.560 nous habitatges en diverses àrees de Cisjordània, malgrat les pressions dels Estats Units per evitar-ho. I la decisió final serà de Smotrich. Els privilegis d'aquest polític d'extrema dreta en l'àmbit de les colònies va ser un dels acords clau perquè la seva formació, el Partit Sionisme Religiós, entrés a formar part del govern de Netanyahu.

El primer ministre està ara mateix en un moment polític molt delicat a causa de la seva polèmica reforma judicial, amb mig govern en contra perquè el considera massa tou i lent, i amb tota l'oposició i bona part de la població protestant per una mesura que, asseguren, eliminarà la separació de poders. La reforma està en pausa des del març i, a parer del mateix Netanyahu, no es reprendrà, segons han informat mitjans locals aquest dilluns. Si això acaba succeint, el primer ministre s'haurà d'enfrontar a la còlera dels seus socis de govern.

stats