Els morts pels terratrèmols a Turquia i Síria ja superen els 21.000

Més de tres dies després, els socorristes encara rescaten persones amb vida, però les probabilitats són cada cop més baixes

3 min
Socorristes rescaten un home de 51 anys de sota les runes a Hatay, Turquia, aquest dijous, més de tres dies després del terratrèmol.

BarcelonaQuatre dies després del primer terratrèmol que dilluns va sacsejar de manera atroç la zona fronterera entre Turquia i Síria, la xifra de morts no para d'augmentar, mentre continuen les tasques de desenrunament amb les esperances de trobar supervivents cada cop més minvades. De moment, a les 7 hores d'aquest dvendres, aquest és el resum de la tragèdia, segons les informacions que arriben des de la zona.

Més de 21.000 morts

Aquest dijous a la tarda s'ha superat el llindar dels 21.000 morts a tots dos països, en concret s'han confirmat 21.051 víctimes mortals. L'agència turca d'emergències ha actualitzat el balanç al seu territori: 17.674 víctimes mortals i unes 70.000 de ferides. D'aquesta manera, s'arriba a la xifra de morts (uns 17.000) que va provocar el terratrèmol del 1999 a Izmit, una zona més propera a la capital, un sisme de la mateixa magnitud que el de la matinada de dilluns. El primer dia, de fet, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ja va augurar que aquest terratrèmol suposava "la pitjor tragèdia" des del que va tenir lloc a Erzincan el 1939, en què van morir més de 30.000 persones.

A Síria s'han confirmat de moment 3.377 morts i més de 5.000 ferits. A les zones que estan en mans de grups opositors al règim de Baixar al-Assad s'han registrat 2.030 víctimes mortals i 2.950 ferits, segons l'últim recompte dels Cascos Blancs (la Defensa Civil Siriana). Mentrestant, als territoris controlats pel govern de Damasc s'han confirmat 1.347 morts i 2.285 ferits.

Àrea d'impacte dels terratrèmols a Turquia i Síria

Rescats

A mesura que avancen les hores es van esvaint les esperances de trobar supervivents sota la runa dels milers d'edificis que es van desplomar per la violència de les sacsejades de la terra. Només a Turquia, el govern ha comptabilitzat 6.500 edificis destruïts. Malgrat que les probabilitats són cada cop més baixes, aquest dijous encara s'han difós fotos i vídeos de persones que han sortit en vida dels enderrocs. La Fundació d'Ajuda Humanitària de Turquia (IHH) ha compartit a Twitter diversos vídeos de rescats, com el d'una nena de cinc anys que feia 72 hores que era sota les runes.

Els casos de supervivents més de tres dies després de la tragèdia mantenen certa esperança, tot i que el fred (amb temperatures sota zero a la regió) limita encara més la capacitat de sobreviure. Alhora, es van succeint les imatges de funerals i de cementiris improvisats per enterrar els milers de víctimes dels terratrèmols.

Un home entre les tombes d'un cementiri on estan enterrades les víctimes del terratrèmol a Kahramanmaras, Turquia, el 9 de febrer de 2023

La majoria d'ajuda internacional ha arribat a Turquia, mentre que a Síria les operacions de rescat són encara més complicades. Els Cascos Blancs han alertat que no tenen prou maquinària per moure les runes i calculen que hi ha "centenars" de persones sepultades. Aquest dijous, però, el primer comboi de les Nacions Unides amb ajuda per als sirians afectats ha aconseguit travessar la frontera des de Turquia.

Al nord-oest de Síria hi viuen uns 4,5 milions de persones, el 90% de les quals ja depenien de l'ajuda humanitària abans de la tragèdia. Segons el govern d'Al-Assad, gairebé 300.000 persones s'han quedat sense casa a les zones controlades per Damasc, on s'han instal·lat 180 refugis.

Voluntaris distribueixen ajuda a les persones afectades pels terratrèmols a Hatay, Turquia.

Crítiques a Erdogan

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, es va desplaçar dimecres fins a Antioquia, una de les ciutats devastades, en un intent d'aplacar les crítiques que ha rebut per part de veïns de zones afectades, que es queixen que no han rebut ajuda. La gestió de la crisi serà crucial per al futur polític d'Erdogan, que es juga la presidència a les eleccions del 14 de maig.

"Aquest és un període d'unitat i solidaritat. Continuo sense suportar que es facin campanyes negatives per simples interessos polítics", va manifestar, tot i que també va admetre que "el primer dia hi va haver alguns problemes". "Començarem a retirar les runes i el nostre objectiu és reconstruir els habitatges de Kahramanmaras i les altres ciutats afectades en un termini d'un any", va dir Erdogan, que també va anunciar una ajuda de 10.000 lires (uns 500 euros) per a totes les persones damnificades.

Ajuda internacional

La Unió Europea ha convocat per a principis de març una conferència de donants internacionals per mobilitzar fons per ajudar les persones afectades pels terratrèmols, segons han anunciat en un comunicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson, que ocupa la presidència rotatòria del Consell Europeu. La intenció és organitzar-la a Brussel·les, en coordinació amb les autoritats turques.

L'objectiu és coordinar la resposta dels donants i recaptar recursos, i l'esdeveniment estarà obert als estats membres de la UE, els països veïns, els membres de l'ONU, les institucions financeres internacionals i altres parts interessades.

stats