Israel inicia l’operació a Rafah amb una ordre d’evacuació i més bombardejos

Hamàs accepta una proposta de treva dels mediadors que Tel-Aviv considera insuficient però s’avé a negociar

4 min
families de palestins desplaçats interns porten les seves pertinences intentant sortir de Rafah,  després de l'ordre d'evacuació emesa per l'exèrcit israelià, al sud de la Franja de Gaza, el 6 de maig de 2024.

BarcelonaEl mateix dia en què l'exèrcit israelià ha començat els preparatius per a la temuda invasió terrestre de Rafah, al sud de Gaza, s'han produït certs moviments a l'àmbit diplomàtic. Hamàs ha anunciat que ha acceptat la proposta d'alto el foc feta pels mediadors, Egipte i Qatar. I, tot i que Tel-Aviv considera que està "lluny dels requisits necessaris per a Israel", ha decidit enviar al Caire una delegació per "exhaurir les possibilitats d'arribar a un acord", segons ha informat Ofir Gendelman, un dels portaveus del primer ministre, Benjamin Netanyahu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Al-Jazeera, la proposta que ha acceptat Hamàs inclou tres fases, cadascuna de 42 dies de durada. La treva entraria en vigor a la primera fase, juntament amb una retirada de les forces israelianes del corredor de Netzarim, que Israel utilitza per dividir el nord i el sud de la Franja. La segona fase inclouria l'aprovació d'un alto el foc permanent i la retirada completa de l'exèrcit israelià de l'enclavament palestí. A la tercera, s'acabaria el bloqueig israelià de la Franja.

Després de l'anunci de Hamàs, alguns palestins han celebrat l'anunci als carrers de Gaza, amb l'esperança que suposi un pas més cap a la fi dels atacs israelians. Però poques hores després, el gabinet de guerra d'Israel ha deixat clar que l'operació a Rafah continua en peu, amb l'objectiu d'"exercir pressió militar sobre Hamàs". Al mateix moment, l'exèrcit anunciava que estava duent a terme "atacs selectius" contra objectius del grup islamista a l'est de la ciutat.

Palestins celebrant a Rafah l'anunci de Hamàs que accepta la proposta d'alto el foc dels mediadors.

Els Estats Units estan estudiant la resposta de Hamàs i la discutiran amb els seus aliats a la regió durant les pròximes hores, segons ha afirmat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby. Ha assegurat que el director de la CIA, Bill Burns, està a la zona "treballant en això en temps real". "Continuem pensant que aconseguir un acord és la millor solució", ha dit, però ha rebutjat entrar en detalls.

Aquest dilluns –però abans de l'anunci de Hamàs– el president estatunidenc, Joe Biden, ha parlat per telèfon amb Netanyahu per posar-se al dia sobre les negociacions per a l'alliberament dels ostatges. Sobre Rafah, l'única menció que s'ha fet és que Biden "ha reiterat la seva clara posició" sobre aquesta zona, segons diu el comunicat de la Casa Blanca. Se sobreentén que aquesta "clara posició" de Biden és la d'evitar una nova massacre de civils en una potencial invasió terrestre de Rafah.

Preparació per a una incursió a Rafah

Rafah és l'única ciutat de la Franja que no ha estat arrasada, on s'amunteguen 1,5 milions de palestins. Amb trucades, SMS, pamflets llançats des d'avions o missatges als mitjans locals, Israel ha ordenat evacuar els barris de l'est de la ciutat, en la zona que toca amb la frontera d'Israel.

L'agència oficial de notícies palestina, Wafa, ha informat aquest dilluns a la nit que l'exèrcit hebreu està atacant "carreteres, terres agrícoles, cases residencials i granges" a barris orientals que coincideixen amb alguns dels llocs que l'exèrcit ha ordenat evacuar al matí.

La gent, la majoria desplaçats per la força a l'inici de la guerra ara fa set mesos, ha de marxar cap a Al-Mawasi, a tocar de la costa, i a altres zones de la Franja, que l'aviació israeliana ha bombardejat sense parar els últims mesos. Més de la meitat de la població de Gaza es concentra a Rafah i fa mesos que les organitzacions humanitàries adverteixen que la invasió de la ciutat suposaria un bany de sang. Aquesta nit els bombardejos israelians han matat almenys 22 persones a Rafah, entre les quals 8 criatures, i molta gent ha començat a recollir les poques pertinences que els queden per tornar a fugir, conscients que no hi ha cap lloc segur a la Franja.

"Ha plogut molt fort i no sabem on anar. Feia temps que temia que arribés aquest dia. Ara haig de decidir on puc portar la meva família", ha declarat a Reuters Abu Raed, un home de la ciutat de Gaza desplaçat a Rafah durant aquests mesos d'ofensiva.

Zona d’operacions israelianes

Erez

(control

israelià)

Zona que Israel ha ordenat evacuar

Passos fronterers

Jabalia

Ciutat de Gaza

ISRAEL

LÍBAN

Deir al-Balah

SÍRIA

Zona humanitària

d’Al-Mawasi (6,5 km2)

CISJORDÀNIA

Khan Yunis

FRANJA

DE GAZA

Corredor de

Philadelphi

RAFAH

ISRAEL

EGIPTE

Pas de Rafah

(control mixt)

JORDÀNIA

EGIPTE

Kerem Shalom

(control israelià)

2 km

Zona d’operacions israelianes

Erez

(control israelià)

Zona que Israel ha ordenat evacuar

Jabalia

Passos fronterers

Ciutat de Gaza

ISRAEL

Deir al-Balah

Khan Yunis

Zona humanitària

d’Al-Mawasi (6,5 km2)

Corredor de

Philadelphi

RAFAH

EGIPTE

Pas de Rafah

(control mixt)

Kerem Shalom

(control israelià)

2 km

Erez

(control israelià)

Zona d’operacions israelianes

Jabalia

Zona que Israel ha ordenat evacuar

Ciutat de Gaza

Passos fronterers

ISRAEL

Deir al-Balah

Khan Yunis

Zona humanitària

d’Al-Mawasi (6,5 km2)

RAFAH

Corredor de

Philadelphi

EGIPTE

Pas de Rafah

(control mixt)

Kerem Shalom

(control israelià)

2 km

L'exèrcit assegura que la zona d'Al-Mawasi, pròxima a Khan Yunis, ha estat ampliada i està rebent més ajuda humanitària, com "hospitals de campanya, tendes, més quantitat d'aliments, aigua, medicaments i subministraments addicionals". Unes garanties que no són creïbles ni per als palestins ni per a la comunitat internacional. El principal actor humanitari a Gaza, l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina (UNRWA), denuncia que Israel restringeix les seves operacions dins la Franja per pal·liar la crisi humanitària causada per la destrucció del sistema sanitari i el bloqueig a l'entrada d'ajuda, que es tradueix en una fam generalitzada. Segons les autoritats de la Franja, Israel ha matat gairebé 34.535 palestins des del 7 d'octubre, una xifra que no inclou desenes de milers de desapareguts i més de 78.000 ferits.

L'UNRWA adverteix que les conseqüències d'una ofensiva sobre Rafah serien "devastadores" i ha explicat que "mentre sigui possible" els seus equips continuaran treballant a la ciutat.

El director de l'agència, Philippe Lazzarini, va denunciar ahir a la nit que Israel li havia negat dues vegades l'última setmana l'entrada a Gaza. També va denunciar un augment dels atacs contra els combois humanitaris i el seu personal. "Només en les últimes dues setmanes, hem registrat 10 incidents en què hi ha hagut trets contra combois, arrestos de personal de l'ONU que inclouen assetjament, despullar-los, i amenaces amb armes llargues. També s'han produït demores als llocs de control que han obligat els combois a moure's durant la foscor o avortar" la seva missió, va dir Lazzarini al seu compte d'X.

No hi ha cap lloc segur

Cal destacar que les zones designades "segures" per l'exèrcit israelià també han estat bombardejades i que, de fet, la gent que es va desplaçar a Rafah (que abans de l'ofensiva israeliana tenia 280.0000 habitants) ho va fer seguint també les consignes dels militars. Aquest dilluns, moltes famílies palestines han començat a abandonar Rafah preveient la invasió, però no cap a les zones d'evacuació indicades per l'exèrcit.

Abans de l'actual ofensiva Rafah ja era un lloc sobrepoblat, i ara s'hi amunteguen també els desplaçats en els set mesos de guerra, que s'han instal·lat en campaments amb precaris refugis, cases atapeïdes i molts simplement al carrer. Sense cap protecció per les inclemències del temps, sense aigua neta, sense prou menjar i sense infraestructures de sanejament, la propagació de malalties infeccioses està a l'ordre del dia.

stats