Israel prepara el tancament d'Al-Jazeera: "Estem en guerra per terra, mar, aire i en les idees"

El govern aprovarà una mesura d'emergència per silenciar els mitjans que "danyin la seguretat nacional"

ARA
2 min
Al Jazeera

BarcelonaIsrael inicia una ofensiva contra els mitjans de comunicació en un intent de controlar el relat de la guerra a Gaza, almenys de cara als seus ciutadans. El govern de Benjamin Netanyahu prepara una regulació d'emergència per tancar temporalment tots els mitjans que, a criteri de Tel-Aviv, publiquin informacions que "danyin la seguretat nacional". Una mesura que està pensada, d'entrada, per aturar les emissions del canal qatarià Al-Jazeera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"A la llum de les evidències que demostren que el canal Al-Jazeera transmet continguts que perjudiquen la seguretat nacional, el govern autoritza accions per tancar el canal a Israel", informa el ministeri de Comunicacions en un comunicat, segons l'agència Efe. La mesura ja està redactada, amb el vistiplau de Defensa i les forces de seguretat israelianes, i ara només falta l'aprovació definitiva de l'executiu, que s'espera en les pròximes hores.

Quan hi hagi llum verda, l'ordre de tancament tindrà efecte "immediat", per un període de 30 dies prorrogables, i implicarà la suspensió de les emissions, el tancament de les oficines, la revocació de les credencials dels periodistes del mitjà i la confiscació dels equips. "Israel està en guerra per terra, aire, mar i en les idees. No permetrem que les transmissions malmetin la nostra seguretat", ha admès el ministre de Comunicacions, Shlomo Karhi.

Al-Jazeera és el mitjà àrab de referència al món i ha estat informant minut a minut i amb un gran desplegament de l'ofensiva d'Israel contra la Franja des que Hamàs va atacar Israel. Ho ha fet donant veu a la població palestina, cosa que incomoda Tel-Aviv, i amb una línia editorial que, evidentment, està molt lluny de la del govern israelià. Després de la massacre a l'hospital Al-Alhi de Gaza, per exemple, la cadena va fer una minuciosa anàlisi periodística d'imatges i vídeos per indagar qui n'havia estat el responsable. La conclusió de la cadena era que l'atac no havia estat fet amb un coet palestí, tal com defensa Israel.

Segons el ministre, Al-Jazeera fa "emissions incendiàries" contra l'estat jueu que "serveixen a Hamàs-Daesh i altres organitzacions terroristes en la propaganda que encoratja la violència contra Israel". La cadena, a més, "ajuda l'enemic a transmetre propaganda al servei de Hamàs en àrab i anglès a espectadors de tot el món i fins i tot transmet informació confidencial", denuncia el ministeri israelià.

Crítiques també contra la BBC

Al-Jazeera, però, no és l'únic mitjà que ha rebut les crítiques d'Israel. El president del país, Isaac Herzog, va carregar aquest dijous contra la cadena britànica durant la reunió que va tenir amb el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak. "La presentació de Hamàs per part de la BBC és una distorsió dels fets", va dir.

"La BBC té certs llaços i és coneguda com el Regne Unit a tot el món i per tant hi ha d'haver una protesta perquè hi hagi una correcció i que Hamàs sigui definit com una organització terrorista", va dir.

stats