Massacre en un hospital de Gaza: almenys 500 morts, segons les autoritats palestines

L'exèrcit d'Israel atribueix l'atac a un míssil fallit de la Jihad Islàmica, que ho nega

6 min

El CaireAlmenys 500 persones han mort i centenars més han resultat ferides en un atac aquest dimarts a la tarda contra un important hospital del centre de la ciutat de Gaza, segons el ministeri de Salut de la Franja, que ha apuntat a Israel. L'exèrcit israelià, però, ha negat tenir-ne cap responsabilitat i ha atribuït la culpa a un míssil fallit de la Jihad Islàmica. En un comunicat, ha indicat que, segons una anàlisi dels sistemes operatius de les Forces de Defensa d'Israel (FDI), el grup islamista ha llançat un bombardeig de coets a Gaza que han passat a prop de l'hospital "en el moment en què ha estat impactat". La Jihad Islàmica ha negat les acusacions, informa Reuters.

Centenars decossos de palestins assassinats en un bombardeig  a l'hospital Ahli Arab, de la ciutat de Gaza.

Es tracta d’un dels atacs més mortífers perpetrats mai a Gaza i tant l’Autoritat Palestina com Hamàs, que controla la Franja, ho han titllat d'acte genocida. L’hospital baptista Al-Ahli, que ha estat bombardejat sense avís previ, acollia centenars de malalts i ferits, molts d’ells a causa d’atacs aeris previs, així com milers de persones desplaçades per l’ofensiva israeliana a l’enclavament palestí on buscaven refugi, segons el mateix ministeri, que ha detallat que la majoria de víctimes són dones i nens.

La magnitud dels desperfectes provocats pel bombardeig no és clara a hores d'ara, però vídeos i imatges del lloc difoses a les xarxes socials mostren diverses parts de l’hospital engolides per les flames, a més de nombrosos cossos escampats per terra, per la qual cosa es tem que els serveis mèdics que oferia l’hospital es vegin també greument afectats.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat que aquest hospital era un dels vint del nord de Gaza que havien rebut ordres d'evacuar per part de l'exèrcit israelià, però asseguren que ha estat impossible per la inseguretat a la zona, l'estat crític de molts pacients i la manca d'ambulàncies, personal i refugi alternatiu per als desplaçats. Ha ressaltat que la massacre "no té precedents".

Manifestacions massives a Cisjordània

Després de l'atac, milers de palestins han sortit al carrer a diverses ciutats de Cisjordània. A Ramal·lah, s'han produït enfrontaments violents entre els manifestants i la policia palestina, que ha llançat gasos lacrimògens per dispersar la multitud, que proclama càntics contra el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Alguns manifestants han llançat pedres contra els agents i, segons la cadena Al Jazeera, la policia ha respost amb foc real. També hi ha protestes a les capitals de països del voltant, com Istanbul, Beirut i Amman.

Ferits esperen rebre atenció mèdica a l'hospital d'al-Shifa, després d'un bombardeig israelià a l'hospital Ahli Arab de la ciutat de Gaza.
Les persones ferides reben ajuda a l'Hospital Shifa després que un atac aeri israelià va colpejar l' hospital Al-Ahli, segons el Ministeri de Salut de Gaza a la ciutat de Gaza, Franja de Gaza, el 17 d'octubre de 2023.
L'Hospital Shifa després que l'atac aeri que va colpejar el proper hospital Al-Ahli

L’atac s'ha produït en el desè dia d’intensos bombardejos d’Israel sobre l’enclavament, sotmès a un setge total després de l’assalt del braç armat del moviment palestí Hamàs en territori israelià el 7 d’octubre. Gaza ja porta més d’una setmana sense rebre subministrament elèctric, la qual cosa està col·locant els hospitals de la franja a la vora del col·lapse total a mesura que les reserves de combustible s’esgoten, i posen la vida de milers de pacients en risc, segons l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA). L'hospital Al-Shifa, el més gran de la ciutat de Gaza (i de la Franja), s'ha quedat sense electricitat aquest dimarts, segons ha informat l'organització humanitària palestina Al-Mezan. Aquest és un dels principals hospitals que ha rebut ferits de l'atac d'aquest vespre.

Les reserves d’aliments, aigua i medicaments a l’enclavament també estan sota mínims, i l’UNICEF alerta que, si no es permet l’entrada d’aigua i combustible, la població corre un risc imminent de mort o de brot de malalties infeccioses. Segons el ministeri de sanitat de Gaza, prop de 3.000 persones han mort des de l’inici de l’ofensiva d’Israel i centenars continuen desaparegudes.

A l'espera de Biden

La massacre a l'hospital ha desencadenat una allau de condemnes internacionals. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha denunciat al final d'una reunió d'urgència dels Vint-i-set que "un atac contra civils no està en línia amb el dret internacional". L'atac s'ha produït el dia abans del viatge previst del president dels Estats Units, Joe Biden, que té planejat arribar a Israel aquest dimecres, on vol traslladar el seu suport. L'agenda preveu que es desplaci després a Jordània, on s'hauria de reunir amb el rei Abdullah i el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi. També estava previst que es trobés amb el president de l’Autoritat Palestina, però la reunió s'ha cancel·lat i Abbas s'ha traslladat a Ramal·lah.

La visita de Biden a Israel es produirà mentre l’exèrcit del país prepara una invasió terrestre de Gaza, per a la qual porta concentrant prop de la Franja una gran quantitat de tropes des de fa dies. Un portaveu militar israelià ha assegurat en declaracions a la premsa aquest dimarts al matí que la gestió i estatus futur de la Franja seria un assumpte a discutir globalment. Un altre tema a l’agenda s’espera que siguin els entre 200 i 250 ostatges que Hamàs va capturar durant la seva incursió en territori israelià i que ara es troben a Gaza. L'atac a l'hospital d'Al-Ahli, però, probablement trastocarà els punts de l'agenda.

Atacs als desplaçats

Els desplaçats interns a la Franja, per la seva banda, ja són aproximadament un milió, segons l’OCHA. Molts d’ells han fugit del nord de Gaza cap al sud per ordres de l’exèrcit israelià, però l’agència de l’ONU nota que moltes famílies desplaçades estan tornant cap al nord perquè Israel no ha deixat de bombardejar zones al sud que, a més, es troben abarrotades. El ministeri d’Obres Públiques de Gaza calcula que els atacs israelians han destruït unes 9.000 cases i n’ha danyat prop de 5.500, i assenyala que infraestructures civils de sanitat, educació, aigua i sanejament també han patit greus danys.

Un nen palestí, ferit en atacs israelians, es troba en un llit mentre rep atenció medial en un hospital de Khan Younis al sud de la Franja de Gaza.

L’Oficina de Drets Humans de l’ONU, per la seva banda, ha assegurat aquest dimarts que la falta de garanties i provisions proporcionades per Israel als més d’un milió de civils als quals ha ordenat abandonar la meitat nord de Gaza, sumat al seu setge total sobre la franja, podria constituir un trasllat forçós de civils i contravenir el dret internacional. També ha apuntat que hi ha “indicis diaris” de violacions de les lleis de guerra i del dret internacional dels drets humans. El trasllat forçós és un crim castigat pel Tribunal Penal Internacional (TPI).

Mentrestant, els esforços per trencar el setge sobre Gaza i alleugerir-hi la catàstrofe humanitària amb l’enviament d’ajuda exterior pel pas fronterer de Rafah, que la connecta amb Egipte i és l’únic que no controla Israel, han continuat fracassant aquest dimarts, malgrat que més d’un centenar de camions es troben esperant a la part egípcia de la frontera. El pas de Rafah va haver de tancar fa una setmana després que Israel en bombardegés la part palestina tres cops en 24 hores, i les negociacions perquè Tel Aviv ofereixi garanties de seguretat per tornar-lo a obrir, liderades pels Estats Units, continuen sense tenir èxit.

Camions esperen per entrar material humanitari al pas de Rafah

A la terminal palestina de la frontera hi ha desenes de persones amb doble nacionalitat i estrangers que esperen l’obertura del pas per poder abandonar Gaza, però Egipte insisteix que només els deixarà creuar quan es permeti entregar ajuda humanitària a la Franja. Fins ara El Caire també ha rebutjat acollir palestins desplaçats a la força perquè considera que Israel no els deixarà tornar, la qual cosa suposaria un nou revés per la causa palestina.

Xocs al nord

I al front nord, els xocs entre Israel i el grup libanès Hezbol·lah continuen intensificant-se. El matí d'aquest dimarts, l’exèrcit d’Israel ha declarat que havia matat quatre persones que havien intentat creuar la frontera per plantar explosius en territori israelià. Poc després, tres persones han resultat ferides en una ciutat del nord d’Israel per un míssil llançat des del Líban, que no ha reivindicat cap grup. I l’intercanvi de foc s'ha anat repetint al llarg de tota la jornada. Davant l’escalada, Israel ja ha evacuat una trentena de pobles fronterers.

stats