Més de 150 palestins ferits en enfrontaments a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem

La policia israeliana assegura que ha respost al llançament de pedres de "centenars de manifestants"

2 min
Disturbis a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem

BarcelonaMés de 150 palestins han resultat ferits en uns violents enfrontaments amb la policia israeliana aquest divendres a l'Esplanada de les Mesquites, a Jerusalem. Després d'una setmana de relativa calma, els aldarulls suposen l'escalada més important de la tensió a la ciutat des que va començar el Ramadà, el mes sagrat dels musulmans. El xoc amb la policia ha començat a la matinada a l'exterior de la mesquita d'Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l'islam. Els enfrontaments s'han estès també dins el temple, cosa ben poc habitual.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el servei d'emergències de la Mitja Lluna Roja, almenys 153 palestins han hagut de ser traslladats a hospitals o clíniques per rebre atenció mèdica per bales de goma, cops i l'explosió de granades atordidores. La policia israeliana ha informat que ha detingut "centenars d'esvalotadors" i ha afegit que tres agents han resultat ferits pel llançament de pedres.

Enfrontaments a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem.

La policia ha explicat en un comunicat que els incidents han començat quan centenars de manifestants palestins han tirat pedres i focs artificials contra els agents i a la zona de pregària dels fidels jueus. Ha afegit que els policies han esperat que s'acabés l'oració del matí per intervenir i dispersar els manifestants, que assegura que portaven banderes de l'Autoritat Nacional Palestina i del moviment islamista Hamàs. Per la seva banda, l'agència oficial de notícies palestina Wafa ha indicat que desenes de policies israelians han entrat a la mesquita i "han atacat milers de fidels musulmans" que hi resaven.

Segons el diari israelià Haaretz, els enfrontaments han durat sis hores i la situació ja estava calmada per a la pregària del migdia. També calculava que uns 50.000 fidels musulmans havien acudit a la mesquita per a l'oració. El mitjà ha explicat que milers de joves palestins s'havien quedat tota la nit a la mesquita d'Al-Aqsa arran de les crides de grups religiosos jueus per entrar divendres a fer un sacrifici de xais i cabrits a l'Esplanada de les Mesquites, on la tradició hebrea situa l'antic temple de Jerusalem. Els disturbis s'han produït enmig del Ramadà, a l'inici de la Pasqua jueva i en plena Setmana Santa cristiana. L'onada d'enfrontaments registrada l'any passat a Jerusalem durant el mes sagrat musulmà va acabar amb una intervenció militar israeliana a la franja de Gaza, en què van morir 250 palestins i 13 israelians.

El primer ministre d'Israel, Naftali Bennett, ha convocat una reunió d'emergència per valorar la situació de seguretat a la ciutat, que fins ara havia quedat al marge dels principals incidents de les últimes setmanes. La regió està vivint un augment de la tensió, sobretot a Cisjordània, on l'exèrcit israelià ha fet diverses batudes arran d'una onada d'atacs palestins que no es veia des del 2006.

stats