El ministre de Defensa d’Israel amenaça amb fer tornar el Líban "a l’edat de pedra" en cas de guerra amb Hezbollah

Washington intenta contenir l’escalada mentre diversos països occidentals i de la regió recomanen no viatjar al Líban o marxar-ne

3 min
El ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant, i el secretari d'Estat de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, a Washington.

El CaireEl ministre de Defensa d’Israel, Yoav Gallant, ha assegurat que l’exèrcit del seu país és capaç de causar "danys massius" al Líban i de fer-lo tornar "a l’edat de pedra" si esclata una guerra oberta contra el moviment libanès Hezbollah, tot i que manté que Tel-Aviv prefereix una solució diplomàtica per resoldre la tensió. Les declaracions de Gallant, realitzades aquest dimecres durant una visita als Estats Units i calcades a altres fetes en el passat, afegeixen més llenya al foc enmig de l’escalada militar i retòrica que està tenint lloc entre les parts en les últimes setmanes, i que es tem que pugui degenerar en un conflicte total. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Israel i Hezbollah estan embrancats en un intercanvi d'atacs gairebé diari des de l’inici de l’ofensiva militar israeliana a Gaza. Els atacs creuats s’han mantingut durant mesos relativament circumscrits a la frontera, però en les últimes setmanes la tensió ha escalat a mesura que les parts han colpejat objectius més profunds. L’exèrcit israelià ha aprovat també plans operatius per atacar el país veí si el govern dona l’ordre i el moviment libanès ha advertit que cap lloc d’Israel estaria fora de perill si se’ls declara la guerra.

Durant la visita als Estats Units de Gallant, que és la figura més propera del govern israelià a l’administració de Joe Biden, Washington ha reiterat el seu compromís amb la seguretat d’Israel, però ha insistit en la necessitat de rebaixar la tensió entre les parts. El conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, va declarar dimecres després de reunir-se amb Gallant que estan fent esforços per donar suport a una desescalada i una resolució diplomàtica de les hostilitats, en línia amb l’expressat prèviament per altres alts càrrecs.

Malgrat els intents de contenir la situació, l’ambaixada estatunidenca a la capital libanesa, Beirut, ha instat aquest dijous els seus ciutadans a "reconsiderar" viatjar al Líban perquè la situació de seguretat és "complexa i pot canviar ràpidament". Múltiples altres països, com Alemanya, el Canadà i Austràlia, han difós en els últims dies instruccions similars, i alguns han recomanat als seus ciutadans marxar del Líban. L’auditor de l’Estat d’Israel, al seu torn, ha comunicat al primer ministre, Benjamin Netanyahu, que el país no està preparat per evacuar els residents del nord si esclata una guerra, segons mitjans locals.

Atacs al Líban i a Síria

En aquest context, l’exèrcit israelià i Hezbollah han continuat aquest dijous amb l’intercanvi d'atacs, inclosos drons llançats des del Líban i bombardejos aeris i d’artilleria d’Israel. L’exèrcit israelià també ha llançat un atac aeri contra una instal·lació associada presumptament amb Hezbollah en una ciutat al sud de la capital de Síria, Damasc, i ha matat tres persones, segons l’Observatori Sirià de Drets Humans.

En les seves trobades amb alts càrrecs estatunidencs, Gallant, que ha criticat anteriorment Netanyahu per la falta d’estratègica política a Gaza, també ha adreçat el possible futur de la governança de la franja de Gaza el dia que Israel aturi la seva agressió militar, tot i que ha anticipat que serà un procés llarg i complex. Les dues parts també han revisat la compra i l’enviament d’armes dels Estats Units a Israel.

stats