Pròxim Orient

Israel desplega l'exèrcit al carrer davant l'escalada amb Palestina i el Líban

Netanyahu, qüestionat políticament, blinda Israel entre clams de "més mà dura" contra "els enemics"

3 min
Una imatge de Benjamin Netanyahu, en una pancarta, durant una manifestació en contra seva.

JerusalemCoincidint amb la Pasqua jueva, la Setmana Santa i el Ramadà, Israel i Palestina han tornat a viure una escalada violenta que, per primer cop des del 2006, també ha involucrat el Líban. S'han produït diversos bombardejos i ja hi ha dos israelians i un italià morts en dos atemptats diferents, divendres passat. Tot plegat ha portat el primer ministre, Benjamin Netanyahu, a blindar el país i a ordenar el desplegament de tots els reservistes de la policia de fronteres. Segons la televisió israeliana Channel 12, durant la reunió de seguretat en la qual es va prendre aquesta decisió Netanyahu va dir als seus ministres que la seva intenció és evitar una escalada més gran, tenint en compte el gran nombre de fronts oberts: Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i el Líban.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre segueix enfrontant-se a una forta oposició al carrer a causa de la seva polèmica reforma judicial, temporalment pausada, i pateix greus divisions en el si del seu govern, una part del qual reclama seguir amb la proposta legislativa passi el que passi, alhora que exigeix més mà dura amb els "enemics d'Israel". Tot i els bombardejos contra Gaza i el Líban en resposta al llançament de coets, i tot i les operacions policials en marxa, els ministres d'ultradreta Itamar Ben-Gvir (Seguretat Nacional) i Bezalel Smotrich (Finances) han criticat Netanyahu per ser massa tou: "No es pot continuar així", ha dit Smotrich.

L'oposició a la reforma judicial va mantenir la manifestació en contra de la proposta legislativa convocada per aquest dissabte a la nit a Tel-Aviv, que va ser massiva.

L'escalada violenta ha tornat a posar en el punt de mira els milers de reservistes militars, que inclouen especialment pilots i membres d'unitats especials, que s'havien declarat en vaga per la reforma judicial, i que van pausar la seva protesta davant la possibilitat de noves negociacions. En un comunicat recent van afirmar que continuaven oposant-se a la reforma però que es presentarien a treballar si la situació ho requeria: "Continuarem la nostra protesta contra la dictadura com si no hi hagués una guerra contra el terrorisme i continuarem presentant-nos com a reservistes i donant suport a l'exèrcit i les forces de seguretat com si no hi hagués una guerra contra la dictadura", van dir.

Calma tensa

Israel s'ha aixecat aquest dissabte de Pasqua en una calma tensa després de patir divendres dos atemptats en els quals van morir quatre persones: dues dones en un tiroteig a la Cisjordània ocupada, un turista italià en un atropellament aparentment intencionat a Tel-Aviv (en el qual també van resultar ferides set persones) i l'autor d'aquest últim atac, que va ser abatut per la policia. Els responsables del primer atemptat van fugir, i s'ha engegat una operació per atrapar-los. El conductor de l'atemptat a Tel-Aviv, un àrab-israelià de 45 anys, no tenia antecedents per terrorisme i, segons els seus familiars, estava en contra dels atemptats.

L'actual escalada arriba després de la irrupció violenta de forces israelianes a l'interior de la Mesquita d'Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat per l'Islam, i de la mort, en estranyes circumstàncies, d'un jove palestí a l'Esplanada de les Mesquites fa tot just una setmana: la policia va acusar-lo d'haver intentat sostreure l'arma a un agent, mentre que diversos testimonis van dir que va ser abatut quan intentava protegir una dona que estava sent agredida per la policia.

En una ciutat plena de càmeres com Jerusalem, l'incident no va quedar gravat. La successió d'aquests fets va provocar el llançament de coets des de la franja de Gaza i bombardejos de resposta per part d'Israel. Però també va suscitar el llançament de projectils des del sud del Líban, als quals Israel també va respondre bombardejant el sud del país.

stats