Pròxim Orient

Israel ataca el sud del Líban i la tensió creixent evoca la guerra del 2006

La nova escalada es produeix com a resposta al llançament de gairebé una quarantena de coets contra el nord israelià

ARA
3 min
Policies israelians investigant al lloc de l'atemptat

BarcelonaAquest divendres a la matinada l'aviació israeliana ha llançat un atac al sud del Líban. D'acord amb alguns mitjans de comunicació locals, s'han registrat diferents explosions a la ciutat de Tir, al sud del país, i també n'hi ha hagut a la localitat de Naqoura i prop de la de Nabatieh, també situades al sud. "Les forces de defensa israelianes no permetran que l'organització terrorista Hamas operi des del Líban, i considera que l'estat del Líban és responsable de cada atac que emani del seu territori", ha dit Israel en un comunicat, per justificar l'acció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova escalada de tensió s'ha produït després que aquest dijous militants de Hamas o amb l'aprovació tàcita de Hamas, creu Israel, llancessin un bombardeig massiu amb 34 coets contra posicions del nord d'Israel, en l'agressió més rellevant des de la guerra del Líban del 2006. La majoria dels coets han sigut interceptats pels escuts antiaeris de l'estat israelià. Només s'han reportat dos ferits i danys en una botiga i altres edificis a la localitat de Shlomi.

La resposta israeliana també s'ha dirigit en les primeres hores d'aquest divendres contra posicions a la Franja de Gaza, en el que Tel Aviv han denunciat com una fàbrica de coets subterrània. Militants de Hamas s'hi han tornat, amb un seguit d'atacs contra posicions israelianes properes a la frontera.

Record de la guerra del 2006

La tensió a Israel continua sent extremadament elevada després que les imatges de les forces israelianes colpejant brutalment palestins a terra, a l'interior de la mesquita d'Al-Aqsa dimarts a la nit, van causar commoció i repulsió a tot el Pròxim Orient. Les forces israelianes van assaltar la mesquita per segona vegada dimecres a la nit, la qual cosa va augmentar encara més un clima del tot explosiu.

La coincidència de les festes del Ramadà musulmà i de la Pasqua jueva ha estat el brou de cultiu d'aquesta escalada. Una part dels fidels que es van atrinxerar a Al-Aqsa ho van fer, deien, perquè circulava la remor que un israelià ultranacionalista hi sacrificaria un animal. Així es marcava l'inici de la Pasqua al temple jueu que s'alçava en aquest lloc.

La policia israeliana insisteix, doncs, que va prendre mesures raonables després que els fidels palestins aixequessin barricades a la mesquita i es neguessin a marxar. Aquest divendres al matí, a primera hora, també hi ha alguns incidents a les portes d'Al-Aqsa, segons els testimonis que s'han penjat a les xarxes socials.

El bombardeig de coets d'aquest dijous i la resposta de Tel Aviv ha fet ressorgir la por d'una nova guerra, com la del juliol del 2006, en què al llarg de 34 dies de conflicte van morir 120 soldats israelians i uns mil combatents de Hezbol·là, la milícia sud-libanesa, que va comptar aleshores amb el suport militar iranià, fins a aquell moment sense precedents. Des del 2006, s'havien produït alguns llançaments de projectils i bombardejos israelians a l'altra banda de la frontera, però de manera puntual i no de l'envergadura de l'escalada actual.

Eli Cohen, el ministre d'Afers Exteriors israelià, va suggerir dijous que l'atac es va llançar per coincidir deliberadament amb el primer dia de Pasqua. "Mentre familiars i amics estan asseguts a la taula de vacances, Israel s'enfronta a coets del sud i del nord. Això no és una coincidència", va dir, en al·lusió als llançaments des de la franja de Gaza en represàlia per la violència a Al-Aqsa. "Ningú ens ha de posar a prova, prendrem totes les mesures necessàries per defensar el nostre país i la nostra gent", va afegir.

Per la seva banda, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va prometre dijous que els enemics del país "pagarien el preu de qualsevol acte d'agressió".

Atac terrorista

La tensió ha anat en augment. En primer lloc, quan dues dones israelianes han mort i una altra ha resultat ferida greument en un tiroteig a la Cisjordània ocupada, segons l'exèrcit i els metges israelians. Les dones viatjaven en un cotxe que es va estavellar després de rebre diversos impactes de bala a prop de l'assentament de Hamra, a la vall del Jordà. L'exèrcit israelià ha informat que les seves tropes han "iniciat una persecució dels terroristes".

En segon, quan ben entrada la nit, un suposat nou atac terrorista a Tel Aviv ha deixat una persona morta i cinc més de ferides. L'atacant, que ha estat abatut, hauria protagonitzat un atropellament i un tiroteig en una zona cèntrica de la ciutat israeliana.

El comissari de la policia israeliana Kobi Shabtai va demanar a tots els israelians amb llicència d'armes de foc que comencessin a portar les seves armes. "Aquest és un atac assassí que ens recorda com és de rellevant l'amenaça del terrorisme en les seves diverses formes", ha dit.

Hi ha hagut una intensificació de la violència entre Israel i els palestins des de principis d'aquest any. Més de 90 palestins –militants i civils– han estat assassinats per les forces israelianes. Si es confirma que els responsables del tiroteig de divendres són palestins, aleshores 17 israelians i un ucraïnès, tots civils, excepte un oficial de policia paramilitar israelià, haurien caigut víctimes d'aquests atacs.

stats