Netanyahu manté el pols a Biden malgrat la resolució de l’ONU per un alto el foc a Gaza

El mandatari israelià endureix el to amb Washington i amenaça amb fer descarrilar les negociacions amb Hamàs mentre l’exèrcit continua amb l’ofensiva

4 min
Un edifici destruït pels bombardejos israelians a Rafah, al sud de la franja de Gaza, aquest dimarts.

El CaireL’adopció, aquest dilluns, de la primera resolució del Consell de Seguretat de l’ONU que exigeix un alto el foc immediat a Gaza des de l’inici de l’ofensiva militar d’Israel, i la decisió dels Estats Units de permetre-ho amb la seva abstenció, han estat rebudes per Tel-Aviv amb una barreja de desdeny al front bèl·lic i vehemència al pla diplomàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’abast limitat de la votació del principal òrgan de l’ONU en qüestions de seguretat internacional ha quedat palès amb el fet que Israel no ha detingut en cap moment l’operació militar a Gaza. Aquest dimarts, l’exèrcit del país ha informat que continua operant sobretot al centre i el sud de la Franja, inclosos els voltants de l’Hospital Al-Shifa, el principal de l’enclavament, mentre avions de combat bombardegen desenes d’objectius. 

Israel compta amb un llarg historial de desobediència a les resolucions de l’ONU. Si bé el Consell de Seguretat podria adoptar mesures concretes en cas d’incompliment, incloses sancions, els Estats Units han assegurat que no consideren que l’última decisió sigui vinculant. El portaveu adjunt del secretari general de l’ONU, Farhan Haq, i membres de l’òrgan, com la Xina, han afirmat que les decisions són dret internacional i d’obligat compliment. 

En el pla diplomàtic, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar dilluns que cancel·lava el viatge d’una delegació que havia d'anar a Washington aquesta setmana per discutir alternatives a la invasió de Rafah, l’única ciutat de Gaza que no ha estat assaltada per tropes israelianes i on s'amuntega més de la meitat de la seva població. Els plans d’Israel d’assaltar Rafah són, juntament amb el bloqueig de l’ajuda humanitària, un dels principals punts de fricció amb els Estats Units, que temen una elevada xifra de morts.

Enmig de la situació cada cop més desesperada de la població, aquest dimarts almenys divuit persones han mort al nord de la Franja quan intentaven recollir paquets d'ajuda llançats des de l'aire i que havien caigut al mar. Segons les autoritats locals, dotze han mort ofegades i sis asfixiades per l'estampida de gent "afamada". No és la primera vegada que el llançament de paquets des de l'aire causa víctimes a l'enclavament palestí. A principis de març, cinc persones van morir i diverses van quedar ferides per l'impacte dels palets d'ajuda humanitària, perquè els paracaigudes no es van obrir i van caure sobre la multitud. Hamàs, que controla la Franja, ha tornat a alertar del perill d'aquest sistema i demana que s'obrin tots els passos fronterers terrestres.

Palestins de Gaza que es llancen al mar per recollir paquets d'ajuda humanitària.

Negociacions a Washington i Doha

La cancel·lació del viatge de la delegació israeliana a Washington, però, tindrà un impacte limitat a la pràctica. Encara que els dos polítics que havien d’encapçalar la delegació no viatgin, part de l’equip que havia de participar en les reunions ja era a Washington acompanyant una altra delegació liderada pel ministre de Defensa, Yoav Galant. El seu principal objectiu era accelerar el subministrament d’armes a Israel, però Gallant s’ha reunit en els últims dos dies amb alts càrrecs de l’administració nord-americana, i la Casa Blanca ha assenyalat que Rafah, les negociacions amb Hamàs i l’augment d’ajuda humanitària han estat part de les converses. Malgrat la lleu reprensió que suposa haver permès l’aprovació de la resolució de l’ONU, Washington ha insistit que la seva abstenció no representa cap canvi de política respecte a Israel i Gaza.

D’altra banda, l’oficina de Netanyahu ha afirmat aquest dimarts que no atendrà les demandes de Hamàs plantejades en les converses indirectes que mantenen, amb la mediació dels Estats Units, Qatar i Egipte, per acordar un alto el foc i l’intercanvi d’ostatges. També ha avançat que Israel prosseguirà amb la campanya a Gaza, i fonts anònimes israelianes han afirmat a mitjans locals que la delegació que era a Qatar liderant les negociacions n’ha marxat.

Tanmateix, el portaveu del ministeri d’Exteriors de Qatar, Majed al-Ansari, ha declarat, durant la seva roda de premsa setmanal, que part de les delegacions negociadores continuen a Doha. I ha notat que la seva entrada i sortida del país “és un moviment normal” i que ells no han observat “cap efecte negatiu” arran de la resolució del Consell de Seguretat. En aquesta línia, una delegació del moviment palestí, encapçalada pel líder del seu buró polític, Ismail Haniyeh, també ha viatjat fora de Doha en el marc de la seva segona visita a l'Iran des de l’octubre, segons ha informat el grup en un comunicat.

Malgrat que les negociacions fa mesos que estan estancades, els últims dies mitjans locals i regionals han informat d’avenços discrets entorn de qüestions espinoses com el nombre de persones que alliberarien Israel i Hamàs en el marc d’un acord d’intercanvi d’ostatges i el possible retorn d’alguns desplaçats gazatins cap al nord de la Franja.

stats