Netanyahu prepara les condicions per deportar els palestins de Gaza al desert del Sinaí

Els Estats Units mantenen reserves davant la iniciativa israeliana, però Biden podria canviar d'opinió amb vista a les eleccions

3 min
Ambulàncies al pas de Rafah

Israel està considerant seriosament l'expulsió a Egipte de la població palestina de Gaza, i de fet continua buidant el nord de la Franja a l'espera que es donin les circumstàncies favorables perquè el president Abdel Fattah al-Sissi autoritzi l'entrada de refugiats a la península del Sinaí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un reportatge de The New York Times confirma que Israel està pressionant Egipte perquè accepti els refugiats, i que ha demanat el suport de països occidentals aliats perquè pressionin Egipte en aquest sentit, i fins i tot perquè aquests països acullin refugiats de la Franja. Israel diu als seus interlocutors occidentals que la deportació és una "iniciativa humanitària".

Alguns països, com els Estats Units, han expressat el seu rebuig a les idees que circulen a Israel perquè consideren que l'expulsió podria ser permanent. En la pràctica, aquesta solució seria similar a la Nakba o Catàstrofe del 1948, quan els jueus van expulsar 750.000 palestins als quals no van permetre tornar als seus pobles un cop acabada la guerra.

Diumenge Israel va confirmar que l'exèrcit ha tallat la Franja en dos sectors. La zona del nord s'ha buidat de gran part de la població a causa dels intensos bombardejos del darrer mes. Tot i això, d'una població d'1,2 milions de palestins que viuen al sector nord, al voltant de 300.000 encara no han marxat malgrat els persistents avisos d'Israel.

Israel demana cada dia als palestins del nord que baixin al sud, però els que s'han quedat diuen majoritàriament que no pensen abandonar les localitats on viuen perquè temen que l'exèrcit no els permeti tornar mai, com va passar el 1948. En l'actualitat s'estima que arreu del món hi ha més de 7 milions de refugiats palestins.

De moment, el pas fronterer de Rafah, que comunica la Franja amb Egipte, només s'ha obert durant algunes hores per permetre la sortida d'alguns ferits i de ciutadans que tenen una segona nacionalitat, però a prop del pas hi ha una multitud que espera fugir de la Franja tan aviat com sigui possible.

El president Al-Sissi manté tancat Rafah, però aquesta actitud podria canviar si la pressió d'Israel i dels Estats Units s'incrementa. Washington manté les seves reserves davant la iniciativa israeliana, però falta menys d'un any per a les eleccions i el president Joe Biden podria canviar d'opinió per reforçar la seva candidatura.

Si els palestins abandonen completament o parcialment la Franja per entrar en un exili, molt probablement la causa palestina quedaria liquidada per sempre, un plantejament que segurament no se li escapa a la cúpula de poder a Israel, que pot veure la situació com providencial.

"Una Nakba a Gaza"

Davant l'opinió pública, Israel presenta la invasió que va començar el 27 d'octubre, tres setmanes després de l'atac de Hamàs, com una qüestió purament militar. L'expulsió de la població del nord de la Franja es presenta com una cosa necessària en aquest context, com una acció humanitària per tal que l'exèrcit no causi baixes civils en la lluita contra Hamàs.

Però fins i tot dins del Likud, el partit del primer ministre Benjamin Netanyahu, hi ha elements què parlen obertament d'una segona Nakba similar a la del 1948. És el cas del diputat de la Knesset Ariel Kallner, que ha fet una crida expressament per a una segona Nakba. "Ara mateix hi ha un objectiu: una Nakba a Gaza i una Nakba per a qualsevol que s'hi uneixi (a Gaza)", ha dit Kallner.

La setmana passada, la premsa hebrea va filtrar un document del ministeri dels Serveis d'Intel·ligència datat el dia 13 d'octubre en el qual es recomanava "l'evacuació de civils al Sinaí". Posteriorment, el govern israelià va confirmar l'autenticitat del document i va afegir que eren "consultes inicials".

La crisi ha esdevingut una oportunitat que Israel pot aprofitar per deportar tota la població de la Franja, o almenys una gran part. Per Netanyahu és una opció que li permetria frenar la seva caiguda en desgràcia després dels fets del 7 d'octubre. Si vol continuar la seva carrera política, cal que presenti davant de la seva població algun fet extraordinari, com podria ser la deportació massiva dels palestins de Gaza.

L'empenta de l'exèrcit cap al sud està preparant el camí per a la deportació de la Franja de centenars de milers de palestins. La consumació d'aquest pla depèn només d'una decisió del president Al-Sissi, que al seu torn depèn de la pressió que hi exerceixin Israel i els Estats Units.

stats