Immigració

La UE 'compra' el Líban per frenar la immigració cap al continent

Von der Leyen anuncia una ajuda de 1.000 milions d'euros a Beirut perquè protegeixi les fronteres d'Europa

3 min
Ursula von der Leyen, amb els primers ministres de Xipre i el Líban, aquest dijous a Beirut

BeirutEl Líban rebrà ajudes econòmiques per valor de prop de 1.000 milions d'euros de la Unió Europea destinades a contribuir en la lluita contra la immigració il·legal a Europa. En una visita aquesta setmana a Beirut de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, acompanyada pel president de Xipre, Nikos Christodoulides, on es van reunir amb el primer ministre interí, Najib Mikati, la líder de la UE va anunciar la milionària ajuda amb què espera incentivar les autoritats libaneses a protegir les fronteres de la Unió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Puc anunciar un paquet financer d'uns 1.500 milions de dòlars que estaria disponible des d'aquest any i fins al 2027", va dir Von der Leyen després de la seva reunió al palau del Gran Serrall. "Volem contribuir a l'estabilitat socioeconòmica del Líban", va afegir.

Xipre, el país membre més oriental de la UE, i que està a menys de 200 quilòmetres del Líban i Síria, vol frenar les sortides de vaixells d'immigrants des del Líban cap a les seves costes. Ja fa anys que Nicòsia, que té opcions molt limitades per fer front de manera independent als fluxos migratoris que van cap a Europa, té en el punt de mira el Líban per poder abordar el problema des del seu origen.

La portaveu de la Comissió de la UE va afirmar que l'ajuda de Brussel·les arribarà en forma de subvencions i que 736 milions d'euros es destinaran a donar suport al Líban "en resposta a la crisi siriana".

L'objectiu de l'ajut serà donar suport a l'exèrcit libanès i enfortir la seva capacitat "proporcionant equipament i formació per a la gestió de fronteres". Les màfies s'aprofiten de la situació de vulnerabilitat i desesperança de sirians, libanesos i palestins per enviar-los en barques cap a les costes de Xipre, on han arribat més de 3.000 migrants de manera il·legal des de principis d'any.

Una crisi profunda

La costa de Trípoli, al nord del Líban, s'ha convertit en la ruta de sortida de milers de refugiats que somien a trobar un futur millor a Europa. La situació al Líban, sumit en una de les crisis econòmiques més pronunciades del món i enmig d'una crisi de poder, sense president ni govern, han ajudat que augmenti el trànsit il·legal de persones. Amb unes forces de seguretat sota mínims –cobren 100 dòlars al mes–, és més fàcil fer els ulls grossos o cobrar suborns per permetre la sortida de les barques amb migrants des de les platges libaneses.

Amb uns dos milions de refugiats sirians –el nombre més gran de refugiats per càpita del món–, el Líban no pot afrontar la situació. Per això, Von der Leyen va recordar al primer ministre Mikati que la UE ha donat suport al Líban amb 2.600 milions d'euros des que va començar la crisi siriana perquè els acollissin.

Tot i això, el govern libanès no està disposat a continuar mantenint el pes d'una població de dos milions de refugiats a les seves fronteres i cerca mesures legals perquè siguin repatriats a Síria. El Líban "ha aguantat la càrrega més pesada des de 2011" a la regió per acollir els sirians, que representen "gairebé un terç de la població", va indicar Mikati alhora que advertia la presidenta de la Comissió Europea que, a menys que es gestioni la qüestió, "podria tenir l'efecte d'una bola de neu que s'estendria a Europa", i transformaria la situació en una "crisi regional i internacional".

stats