La violència sexual: una altra arma de Hamàs el 7 d'octubre

Una investigació del 'New York Times' revela un patró de violacions, mutilacions i brutalitat extrema contra les dones als atacs contra Israel

Jeffrey Gettleman /Anat Schwartz / Adam Sella (The New York Times)
5 min
El lloc on se celebrava la festa rave, a tocar de la frontera de Gaza, atacat el 7 d'octubre.

Tel AvivAl principi se la coneixia com "la dona del vestit negre". En un vídeo domèstic se la pot veure estirada cap per amunt amb el vestit estripat i les cames obertes amb els genitals al descobert. Té la cara pixelada perquè no se la reconegui. El vídeo va ser filmat a primera hora del 8 d'octubre per una dona que buscava un amic que havia desaparegut al lloc on se celebrava una rave al sud d'Israel i on els terroristes de Hamàs havien massacrat centenars de joves israelians el dia abans. El vídeo es va fer viral i milers de persones desesperades van escriure a les xarxes socials per saber si la dona del vestit negre era la seva amiga, germana o filla desapareguda a la festa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una família sabia exactament qui era aquella dona: Gal Abdush, una mare de dos fills que va desaparèixer de la rave aquella nit amb el seu marit. Quan els terroristes la van capturar intentava fugir de la festa en cotxe.

Basant-se en les imatges –que han estat verificades pel New York Times–, la policia israeliana creu que Abdush va ser violada. La dona s'ha convertit en el símbol de les atrocitats viscudes per les dones i les nenes israelianes capturades per Hamàs el 7 d’octubre. És més, els agents consideren que els terroristes van abusar de les dones arreu per on van passar. 

Una investigació feta pel New York Times durant dos mesos ha tret a la llum que la violència contra les dones no van ser episodis aïllats, sinó un patró de comportament dels milicians de Hamàs. El diari s’ha basat en imatges de vídeo, fotografies i dades de GPS de telèfons mòbils i ha entrevistat més de 150 persones, tant testimonis com personal mèdic, soldats i psicòlegs.

Testimonis

Quatre testimonis han descrit amb detall que van veure dones violades o assassinades a l’autopista 232, la mateixa via on es va trobar el cos d'Abdush. El New York Times també ha entrevistat diversos soldats i metges voluntaris que van trobar més de 30 cossos de dones i nenes que estaven en el mateix estat. Tenien la roba estripada, les cames obertes i senyals d’haver patit una agressió sexual.

La policia israeliana ha reconegut que, després de l’atac del 7 d’octubre, no es va dedicar a recollir mostres de semen dels cossos de les dones ni en va sol·licitar una autòpsia. En aquell moment la prioritat era fer front a Hamàs i identificar els morts. El caos, el dolor i les obligacions religioses de donar sepultura a les víctimes com més aviat millor van fer que els cossos no fossin examinats. Això fa que les autoritats israelianes no puguin explicar a les famílies què va passar exactament amb els seus éssers estimats. La família d’Abdush encara no ha rebut un certificat de defunció. Continuen buscant respostes.

La Sapir, una jove de 24 anys, s'ha convertit en un dels testimonis clau de la policia. No vol que es faci públic el seu cognom. Va assistir a la rave amb diversos amics. En una entrevista assegura haver vist grups d'homes fortament armats que violaven i mataven almenys cinc dones. El 7 d’octubre a les vuit del matí es va amagar sota unes branques, a tocar de l’autopista 232. Estava ferida –li havien disparat a l’esquena– i va intentar mantenir-se totalment quieta.

A uns 15 metres del seu amagatall va veure "uns 100 homes", la majoria vestits amb roba militar i botes de combat, que es van congregar a la carretera amb rifles d'assalt, granades i petits míssils. Portaven diverses dones greument ferides. La primera víctima que va veure és una dona de cabells de color coure, amb sang a l’esquena i els pantalons abaixats fins als genolls. Un home la va agafar pels cabells i la va obligar a ajupir-se. Un altre la va penetrar i, cada vegada que ella intentava resistir-s'hi, l’agredien amb un ganivet. Després va veure una altra dona que va ser violada i, mentre la violaven, “un home li va tallar un pit i el va llançar a una altra persona, i van jugar amb ell fins que va caure a terra”, relata. També presenciar com els terroristes portaven el cap tallat de tres dones més.

Aquell mateix matí, també prop de l’autopista 232 però en un lloc diferent, Raz Cohen, un jove israelià que també va assistir a la rave, també es va amagar sota unes herbes. A uns 40 metres d’ell es va aturar una furgoneta blanca de la qual van sortir cinc homes que vestien de civil però que portaven ganivets i un martell, i arrossegaven una dona. Era una jove que anava nua i cridava. "La van envoltar. Ella estava dreta i la van començar a violar. Un la va penetrar. Encara recordo els seus crits”, descriu el jove.

Hores més tard, els primers serveis d'emergències mèdiques van arribar al lloc de la rave. Quatre d'ells han explicat que van trobar cossos de dones mortes amb les cames obertes i sense roba interior. Algunes tenien les mans lligades amb cordes. Estaven a la zona de la festa, però també a la zona de l'aparcament i als camps propers. També van trobar altres cossos en una situació similar als quibuts de Be'eri i Kfar Aza.

Una de les últimes imatges d'Abdush quan encara estava viva, captada per una càmera de seguretat, la mostra marxant a la rave amb el seu marit, Nagi. A l'alba del 7 d’octubre, centenars de terroristes van envoltar la festa i van bloquejar totes les carreteres. La parella va córrer cap al seu vehicle. "Estem a la frontera", va escriure Abdush per WhatsApp a la seva família. "Marxem”. "Explosions". El seu marit va enviar un missatge d'àudio al seu germà, Nissim, a les 7.44 hores en què deia: "Cuida els nens. T'estimo". Després se senten trets i l’àudio ja no continua.

Carta de condol del president

Una setmana després que el cos d’Abdush fos localitzat, tres treballadors socials es van presentar a la casa de la família i els van informar que l'havien trobada morta. Però l'únic document que van rebre va ser una carta de condol del president israelià, Isaac Herzog. El cos del marit d'Abdush va ser identificat dos dies després. Estava cremat i els investigadors van determinar la seva identitat per una mostra d'ADN i pel seu anell de noces.

La parella tenia dos fills: Eliav, de 10 anys, i Refael, de 7. Estaven a casa d'una tieta la nit de la rave. Els pares d’Abdush han sol·licitat ara la seva custòdia. Cada nit, la mare d’Abdush, Eti Bracha, acompanya els nens al llit fins que s’adormen. Fa unes setmanes, quan sortia de l’habitació intentant no fer soroll, el fill més petit li va dir: “Àvia, vull preguntar-te una cosa”. “Amor, pregunta el que vulguis”, va contestar ella. “Com va morir la meva mare?”.

Copyright The New York Times

stats