La festa 'rave' a tocar de Gaza que va acabar en massacre

Hamàs va atacar els joves a l'alba mentre ballaven i va deixar almenys 260 morts

3 min

BarcelonaDivendres a la nit milers de joves israelians celebraven una festa psicodèl·lica en una zona desèrtica a tocar de la frontera de Gaza. La festa va començar a les deu del vespre. Era el festival Supernova, que es venia com "un viatge d'unitat i amor" amb "continguts al·lucinants i impressionants". Els participants no van rebre les indicacions del lloc on se celebrava fins unes hores abans de començar. Havien d'anar al quibuts Rei'm, a tres kilòmetres de la frontera de Gaza. La festa va acabar en massacre: mentre els joves ballaven milicians palestins van aparèixer en la seva inèdita ofensiva des del cel i en vehicles. Diumenge es van recuperar 260 cossos d'israelians al lloc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest tipus de festes són freqüents en zones no urbanitzades d'Israel. I en aquest cas els promotors, Nova, havien triat un cap de setmana llarg, coincidint amb el final de la festivitat jueva del Sukkot. Els organitzadors devien estar molt confiats de la seguretat del lloc, tot i que és molt a prop d'on el mes passat milers de palestins de Gaza es van manifestar a tocar de la tanca, des d'on veien un paisatge de camps de cereals ben arrenglerats, que contrasta amb la misèria que es viu a la franja.

La festa continuava a l'alba de dissabte, al voltant d'un espai de carpes de color lila i rosa, sota un Buda gegant il·luminat pels focus. Amb els primers rajos de sol va començar l'estrèpit dels primers coets, que es confonien amb el ritme frenètic de la música, i milicians palestins van aparèixer amb parapents disparant a tort i a dret.

En un vídeo enregistrat per un dels participants se sent un home que pregunta "¿Són coets o és la policia que ens ve a desallotjar?". Els joves van trigar a reaccionar a l'alerta llançada per la megafonia. Segons han explicat a la premsa israeliana, els milicians van aparèixer de diversos punts, i enmig del pànic els joves van arrencar a córrer pel desert amb la intensió d'amagar-se als boscos d'eucaliptus propers. Els combatents els van seguir en moto disparant-los o fent ostatges. Alguns han explicat que es van passar hores amagats al bosc, fins que l'exèrcit o la policia van aparèixer a rescatar-los.

Des d'aleshores les xarxes socials israelianes van plenes de missatges angoixats de pares, mares i germans que busquen els desapareguts, com Valentina Gysak, que confessa que el que més la preocupava quan la seva filla Margarita, de 21 anys, li va dir que volia anar el festival és que prengués drogues.

On són els ostatges?

Un vídeo verificat per The New York Times mostra com els milicians s'enduen una noia amb una motocicleta, i al costat d'ella arrosseguen un home a peu. Els familiars els han identificat com a Noa Argamani i Aviantant Or, que eren parella. El germà de l'home, Moshe Or, ha explicat com es va assabentar de la notícia: "Estava amoïnat i els vaig trucar però cap dels dos va respondre. Unes hores més tard els serveis d'emergència em van trucar per dir-nos que el meu germà i la seva nòvia havien estat segrestats i se'ls havien endut a Gaza". Després s'ha publicat un vídeo on es veu la noia presonera en una habitació, bevent aigua d'una ampolla.

Els familiars dels assistents a la festa estan portant objectes personals, com raspalls de dents, amb restes d'ADN al centre de recerca de desapareguts que s'ha muntat en una comissaria a prop de l'aeroport de Ben Gurion, a Tel-Aviv. "Ningú ens ha dit res, ningú ens ajuda. És un caos total", diu Nora Kuperstein, que busca el seu nebot de 21 anys a la televisió israeliana Channel 12.

stats