Rússia

Purga contra 'celebrities' russes per assistir mig despullades a una festa

Han estat expulsades de la televisió estatal, els seus concerts han estat cancel·lats i han perdut els patrocinadors

ARA
3 min
L'organitzadora de la festa de la polèmica, amb un dels assistents.

BarcelonaQuinze dies de presó i una multa d'uns 2.000 euros per al raper rus Nikolai Vasiliev, conegut com a Vacio, per presentar-se pràcticament nu en una festa a Moscou. Només duia un mitjó que li cobria el penis. Se l'acusa de promoure les relacions homosexuals. No és l’únic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'esdeveniment també hi van assistir molts altres artistes, periodistes, cantants i celebrities russes que ensenyaven massa carn, segons les autoritats. Alguns anaven amb roba interior. Altres vestien transparències que deixaven veure perfectament les formes del cos. Ara tots purguen el seu suposat pecat. Han estat apartats dels programes de la televisió estatal en què participaven, els seus concerts han estat cancel·lats o directament s'han quedat sense patrocinadors. Un dels assistents fins i tot ha estat exclòs del repartiment d’una pel·lícula. La festa s'ha considerat tot un escàndol en una societat russa cada cop més conservadora en què el seu president, Vladímir Putin, defensa els “valors tradicionals”, anima les famílies a tenir vuit o més fills, i prohibeix les relacions homosexuals.

La festa de la polèmica va tenir lloc dijous de la setmana passada, 21 de desembre, a la discoteca Mutabor de la capital russa, i a la convocatòria ja s'especificava que els convidats podien anar “gairebé nus”. I així és com s’hi van presentar els assistents. L'organitzadora de l'esdeveniment era Anastasia Ivleeva, una de les influencers més conegudes de Rússia, i també hi va anar vestida segons el protocol: amb roba interior. A més, va lluir joies per un valor de gairebé 230.000 euros. I ni una cosa ni l'altra no s'han entès socialment. Que mostrés carn es considera un despropòsit. I que presumís de riquesa, una falta de respecte en un moment en què molts russos no arriben a final de mes. Les fotos de la festa van córrer com la pólvora a les xarxes socials.

Represàlies

Des d'aleshores, la principal operadora de telefonia mòbil russa, MTS, ha trencat el contracte de publicitat que mantenia amb Anastasia Ivleeva, Hisenda ha obert una investigació contra ella i podria condemnar-la a cinc anys de presó, i un tribunal de Moscou ha acceptat una demanda d'un grup de particulars que li exigeixen el pagament de gairebé 10 milions d'euros per haver provocat “un patiment moral”. Si la demanda prospera, volen que els diners es destinin a un fons estatal que dona suport als veterans de la guerra d'Ucraïna.

No només les autoritats han condemnat la festa. També ho han fet els parlamentaris partidaris del Kremlin, bloguers, mitjans de comunicació estatals i grups de l'Església ortodoxa. Des de fa dies, el tema copa tots els mitjans de comunicació, fins al punt que qüestions importants, com la inflació i l'augment del preu d'un aliment bàsic com els ous, han quedat en un segon pla.

El tema se n'ha anat tant de mare que els participants de la festa no han tingut més remei que disculpar-se públicament per intentar frenar una bola de neu que no saben on pot arribar. Per exemple, Anastasia Ivleeva ha difós dos vídeos en què demana perdó pel que ha passat. Al segon, fins i tot diu que es mereix les represàlies que ha patit per l'organització de la festa, i demana una “segona oportunitat”.

L'organitzadora de la festa demana disculpes en un vídeo.

Filipp Kirkorov, el rei del pop a Rússia, ha afirmat per disculpar-se: “Hi ha moments a la vida en què entres per la porta equivocada”. I ha afegit: “En aquests temps difícils, temps heroics, un artista del meu nivell, un artista del poble, no pot ni ha de ser tan irresponsable de participar en determinats esdeveniments”. L'estrella mediàtica Ksénia Sobtxak també ha reconegut que era “inapropiat” assistir a l'esdeveniment en un moment en què les tropes russes lluiten a Ucraïna. "Si algú es va sentir ofès per la meva aparença, demano disculpes", ha dit. I així han continuat la resta d'assistents: disculpant-se l'un rere l'altre per recuperar l'acceptació social.

stats