Rússia

Putin prohibeix el moviment LGTBIQ+

Els defensors dels drets de les minories sexuals alerten que qualsevol persona que s'identifiqui amb el col·lectiu podria ser perseguida

ARA
2 min
Persones davant de l'edifici del Tribunal Suprem de Rússia després d'una audiència per reconèixer el moviment LGBTQ com a extremista, aquest dijous a Moscou.

BarcelonaEl Tribunal Suprem de Rússia ha prohibit les activitats del "moviment internacional LGTB" a territori rus després de considerar que és una "organització extremista", malgrat que no existeix cap organització legal com a tal. La decisió, que arriba després d'una demanda del ministeri de Justícia, prohibeix la propaganda i publicitat LGTBIQ+ i també el fet de "generar interès i animar a integrar les files" del moviment, segons el veredicte. Activistes que defensen els drets del col·lectiu alerten que aquesta mesura permetrà detenir i perseguir les minories sexuals, malgrat que l'homosexualitat no és delicte a Rússia des de fa 30 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vista d'aquest dijous s'ha fet a porta tancada, només amb la presència de representants del ministeri de Justícia, però el jutge ha permès als periodistes entrar a la sala en el moment de llegir el veredicte.

La portaveu de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, Ravina Shamdasani, ha afirmat que la situació de la comunitat LGTBIQ+ a Rússia "va de mal en pitjor" i ha alertat que la manca de claredat respecte a la definició de "moviment internacional LGTB" a la decisió judicial obre la porta a l'abús. "El que significa per a la comunitat LGTB és una repressió més gran dels seus drets fonamentals", ha dit.

La mesura se suma a altres decisions restrictives contra els homosexuals, transsexuals i altres minories sexuals a Rússia, en una croada de Vladímir Putin per defensar els valors i la família "tradicionals", que considera que estan en perill de ser substituïts pels valors occidentals, que ha arribat a titllar de "satànics". Fa tres anys, la Constitució russa es va modificar per deixar clar que el matrimoni és la unió d'un home i una dona, per la qual cosa les unions del mateix sexe no hi estan reconegudes. L'any passat, la Duma va aprovar una llei que prohibeix la propaganda de "relacions sexuals no tradicionals", i al juny es van prohibir les operacions de canvi de sexe.

"Crec que això suposarà que qualsevol persona que l'estat consideri un activista LGTB tindrà una sentència llarga de presó per participar en una organització extremista", ha afirmat a la BBC Serguei Troshin, regidor a Sant Petersburg obertament gai des de l'any passat.

"És una repressió real. Hi ha pànic a la comunitat LGTB a Rússia. La gent està emigrant de manera urgent; de fet, la paraula que fem servir és evacuació. Hem d'evacuar el nostre propi país. És terrible". En la mateixa línia, Lucy Shtein, activista política i membre de Pussy Riot, ha alertat que "qualsevol que s'identifiqui com a part del moviment LGTBIQ+ ara es pot convertir en un objectiu".

stats