Drets Humans
Internacional Europa 24/11/2022

Rússia endureix la llei que prohibeix la "propaganda" LGTBIQ

Pendent de la ratificació final, el règim de Vladímir Putin fa un pas més en l'ofegament de les llibertats individuals al país

2 min
Un jove protesta davant de la Duma contra la llei. AFP

LondresNou pas del règim autoritari de Vladímir Putin per restringir les llibertats individuals dels ciutadans russos. La Duma, el Parlament de la Federació, ha donat aquest dijous l'aprovació definitiva, en tercera lectura, a un projecte de llei que amplia significativament les restriccions a les activitats que promoguin els drets dels homosexuals i dels bisexuals, així com els de la comunitat transsexual. Putin, exemple de mascle alfa, que sempre que pot apareix amb actituds masclistes i bèl·liques, reprimeix encara més una comunitat que fa anys que veu com és assetjada al país. En concret, el text legal proscriu la "propaganda" LGTBIQ i retalla la demostració del comportament LGTBIQ, cosa que fa gairebé impossible qualsevol expressió d'aquestes formes de vida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els legisladors han indicat que, amb el nou text legal, defensen els valors tradicionals del "món rus" contra els d'un Occident liberal que asseguren que està decidit a destruir-los, argument que el Kremlin també exhibeix com a justificació de la campanya militar a Ucraïna. Així, s'amplia als majors de 18 anys la ja existent prohibició als menors del que les autoritats anomenen "propaganda de relacions sexuals no tradicionals", establerta per la legislació anomenada "llei de propaganda gai", adoptada pel Kremlin el 2013.

Els legisladors russos ja havien utilitzat l'esmentada llei del 2013 per vetar les marxes de l'orgull gai i detenir activistes pels drets dels homosexuals. "Els models LGTBIQ d'avui són un element de la guerra híbrida i en aquesta guerra híbrida hem de protegir els nostres valors, la nostra societat i els nostres fills", va afirmar Aleksandr Khinstein, un dels arquitectes del projecte, el mes passat, quan presentava les últimes esmenes. Ara el text passarà a la cambra alta, on també serà aprovat i, finalment, el signarà Putin, moment en què entrarà automàticament en vigor.

Les infraccions seran sancionades amb multes. Si són comeses per no residents, podran ser castigats amb l'expulsió del país. Les multes oscil·len entre 100.000 i dos milions de rubles (entre 1.600 i 32.000 euros). Per a algunes violacions, els estrangers podrien enfrontar-se a 15 dies de detenció abans de ser expulsats. De moment, el projecte de llei no fa de les infraccions a les noves normes un delicte castigat amb penes de presó. La llei russa estableix que el Codi Penal només es pot modificar mitjançant un projecte de llei independent. Alguns legisladors, però, han suggerit que són partidaris d'aquesta mesura.

Els experts jurídics consultats per diferents agències d'informació occidentals asseguren que la vaguetat del llenguatge del projecte de llei faculta els agents de la llei per interpretar-lo tan àmpliament com vulguin, cosa que deixa els membres de la comunitat LGTBIQ en un estat d'incertesa encara més gran.

Rússia va prohibir explícitament els matrimonis entre persones del mateix sexe el 2020 mitjançant l'adopció d'esmenes a la Constitució del país que, entre altres coses, estipulaven que "la institució del matrimoni és una unió entre un home i una dona".

stats