Internacional 12/02/2019

Turquia ordena la detenció de 1.112 policies acusats de colpisme

Més de 130.000 persones han estat privades de llibertat a causa del cop d'estat

Ara
2 min
Fethullah Gülen a la seva casa de Pensilvània

BarcelonaEl president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, continua la purga que va iniciar després del cop d'estat del juliol del 2016. En aquesta ocasió, la fiscalia turca ha ordenat la detenció de 1.112 policies acusats de colpisme.

Segons l'agència de notícies estatal Anadolu, les detencions s'han portat a terme a causa del frau comès durant els exàmens d'accés al cos policial turc el 2010 per ser sotsdirector. La Fiscalia argumenta que molts havien rebut les preguntes amb antelació.

Anadolu informa que de moment només s'han dut a terme 641 detencions de les 1.112 denúncies que ha interposat la Fiscalia. La policia segueix buscant els altres sospitosos. Entre els detinguts hi ha 130 agents que fins ara estaven en actiu. La resta dels agents detinguts ja havien estat expulsats prèviament. L'operació s'ha dut a terme en 76 de les 81 províncies del país.

Les autoritats turques relacionen els detinguts amb la confraria de Fethullah Gülen, un predicador i eximam a qui el govern turc acusa d'haver creat un "estat paral·lel" infiltrant els seus seguidors en càrrecs de l'administració, la judicatura, les forces armades i la policia. Fins al 2013, Gülen va ser un dels aliats més fidels del president Erdogan.

Erdogan va trencar relacions amb Gülen després que intentés posar en marxa investigacions sobre corrupció que afectaven la seva executiva. El predicador viu exiliat als EUA i Istanbul ha demanat en reiterades ocasions la seva extradició per jutjar-lo en un procés en què es demana cadena perpètua. De moment, els EUA es neguen a extradir Gülen.

Erdogan vol eliminar qualsevol oposició

Segons l'informe d'Amnistia Internacional, Turquia ja ha detingut més de 130.000 persones a causa del cop d'estat. Entre els privats de llibertat hi ha metges, policies, professors, estudiants i molts treballadors públics. Erdogan els acusa de tenir "vincles amb grups terroristes". No han rebut cap tipus d'indemnització i, segons l'estudi d'Amnistia, la comissió creada per revisar les destitucions és "lamentablement inadequada per a aquest propòsit".

Fonts del ministeri de l'Interior turc asseguren que durant el mes de gener 3.000 persones van ser detingudes per tenir vincles amb Gülen. Dimarts passat, Turquia va detenir 182 soldats per colpisme.

Erdogan, que porta al poder des del 2003, any en què va ser nomenat primer ministre de Turquia, està eliminant tota dissidència que pugui posar en dubte el seu lideratge. De moment, ja ha purgat almenys el 3,5% del personal militar que tenia Turquia abans del cop d'estat.

stats