Internacional 03/01/2013

Putin concedeix la ciutadania russa a l'actor francès Gérard Depardieu

L'actor havia dit que renunciaria al passaport francès, després de la decisió del govern de la república d'augmentar fins al 75% els impostos sobre la renda dels més rics

Efe
2 min
Una imatge d'arxiu de l'actor Gérard Depardieu, que diumenge va anunciar que renunciava al seu passaport francès i que optaria pel belga.

MoscouEl president de Rússia, Vladímir Putin, ha concedit la ciutadania russa a l'actor Gérard Depardieu, que havia expressat el seu desig de renunciar al passaport francès per la decisió del govern de la república d'augmentar fins al 75% els impostos sobre la renda dels més rics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons informa aquest dijous el Kremlin, Putin va signar el decret de concessió del passaport rus a Depardieu, nascut a França el 1948 i que ha donat vida a personatges com Obèlix, Cyrano de Bergerac o Martin Guerre, en virtut de l'article 89 de la Constitució russa.

Putin ja havia garantit, el desembre passat, l'expedició d'un passaport rus a l'artista francès si aquest decidia, definitivament, renunciar a la seva ciutadania original, encara que va destacar que "ell [Depardieu] es considera francès".

Putin ha subratllat que els artistes són persones amb "un esperit especial" i que "és fàcil ferir els seus sentiments".

"Estic convençut que els màxims dirigents [de França] no volien ferir Depardieu, però com qualsevol funcionari d'alt o mitjà rang sempre defensem la nostra política i les decisions preses", ha remarcat.

El Kremlin s'havia pres, en un principi, en to de broma les afirmacions de Depardieu, que segons el diari 'Le Monde' va dir que el president rus li havia enviat un passaport.

L'actor, de 64 anys, va anunciar fa unes setmanes el trasllat de la seva residència fiscal a la localitat belga de Néchin, a tot just un quilòmetre de la frontera francesa.

La seva decisió va ser titllada de "lamentable" pel primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, un fet que va indignar Depardieu. L'actor va reaccionar i va anunciar la seva voluntat de renunciar a la nacionalitat francesa.

Depardieu va assegurar fa uns dies que no reconsideraria la seva decisió després que el consell constitucional francès rebutgés aquesta mesura anunciada pel president, François Hollande.

stats