Internacional 07/09/2022

Putin es planteja "limitar les exportacions" de cereals des d'Ucraïna

Acusa Occident de "decebre" els països pobres amb l'enviament d'aliments per aquesta ruta

Sònia Sánchez
2 min
El president rus, Vladimir Putin, en el seu discurs davat del Forum Eocnòmic de l'Est.

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, assegura que es planteja "limitar l'exportació de cereals i altres aliments" per la ruta oberta des d'Ucraïna després de l'acord entre Kíiv, Moscou i Turquia . El motiu, explica, és perquè Occident "està decebent els països en desenvolupament" amb aquests enviaments. Putin responsabilitza els països occidentals del mal funcionament d'aquesta via, que no serveix de moment per alleujar la falta d'aliments de molts països pobres, i per això ha anunciat la intenció de parlar-ne amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan."Una vegada més, ells [els líders occidentals] simplement han enganyat els països en desenvolupament i continuen enganyant-los. Amb aquest enfocament, l'escala dels problemes [de subministrament] d'aliments al món malauradament només augmentarà. I això pot conduir a una catàstrofe humanitària sense precedents", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció al Fòrum Econòmic de l'Est, celebrat a Vladivostok, Putin ha tornat a deixar anar tota l'artilleria dialèctica contra Occident. Sobretot ha criticat la "febre sancionadora" que, segons la seva opinió, "ha substituït la pandèmia" com a "amenaça" mundial. Per a Putin, les sancions occidentals representen un "intent descarat i agressiu d'imposar models de comportament als altres països, de privar-los de la seva sobirania i de subordinar-los".

Els països occidentals "s'esforcen per mantenir un antic ordre mundial que només és beneficiós per a ells, per obligar tothom a viure segons les regles infames que ells mateixos es van inventar i que violen regularment". Una carregada contundent contra el domini mundial d'Occident, a qui ha acusat de "soscavar els pilars clau del sistema econòmic mundial, construït al llarg dels segles".

En canvi, Putin ha volgut pintar un escenari en què les polítiques econòmiques i les sancions dels estats occidentals els estan arrossegant a la fallida. "Davant els nostres ulls, la confiança en el dòlar, l'euro i la lliura esterlina com a monedes amb què és possible fer liquidacions, mantenir reserves i denominar actius s'ha perdut. Ens allunyem pas a pas de l'ús de monedes tan poc fiables que es desacrediten", ha afirmat. I s'ha mostrat convençut que "la ruptura de vincles comercials amb Rússia" condemna les economies europees i fa "disminuir la competitivitat de les seves empreses": "Estem veient com la producció i els llocs de treball a Europa cauen".

"No hem perdut res i no perdrem res" a Ucraïna

Sobre la situació de la guerra a Ucraïna, que el Kremlin encara defineix com una "operació militar especial", Putin assegura que ha servit per enfortir la seva sobirania. "No hem perdut res i no hi perdrem res", ha dit sobre les seves accions a Ucraïna, tot i que ha admès "certa polarització, tant al món com a l'interior del país", de resultes del conflicte. "Però crec que això només serà beneficiós, perquè tot allò que és innecessari i nociu i tot allò que ens impedeix avançar serà rebutjat”.

Respecte al conflicte pel gas, Putin s'ha mostrat disposat a obrir "demà" mateix el gasoducte Nord Stream 2 per portar més gas a Alemanya. Mentre el Nord Stream 1 està aturat indefinidament, segons Moscou per una fuita d'oli, Putin assegura que comparteix "les demandes dels consumidors alemanys" que demanen, diu, obrir el Nord Stream 2. "Només cal prémer un botó", ha assegurat.

stats