Guillem Colom: "Si Putin es plantejava objectius maximalistes, la situació li va malament. Ara obtindria una victòria pírrica"

2 min

Aquest dimarts, Antoni Bassas conversa amb Guillem Colom, doctor en seguretat internacional i expert en estratègia militar, per analitzar l'escalada russa a Ucraïna després de dotze dies de conflicte.

¿La guerra serà llarga?

— No pot ser una guerra gaire llarga, per una raó molt simple: les línies russes estan sobrepassades. Hi ha operacions convencionals i estan intentant encerclar ciutats grans, però no poden rebentar el front perquè no tenen la capacitat per mantenir les unitats blindades.

Com creu que acabarà el conflicte?

— Amb condicions normals Rússia pot acabar guanyant per capacitats. Però la victòria que inicialment plantejava Putin, una victòria ràpida, no ho serà. Ara seria una victòria pírrica per a Rússia, que acabaria amb més forces de les que s'havia plantejat. Putin es pot trobar que moltes forces que tenia estan degradades i no té capacitat per mantenir operacions. Això pot generar un problema que motivi possibles escalades. Encara no sabem quines són les intencions russes, intentar mantenir una Ucraïna neutral o per sobre de tot que estigui fora de l'OTAN. Però és evident que no té capacitat per amenaçar de manera convencional altres països.

¿Veu Putin capaç d'ordenar un atac nuclear?

— Sí, i no m'agrada dir-ho. La doctrina nuclear russa del 2020 planteja que en casos de guerra regional, si tercers països entressin en guerra, es podrien utilitzar armes nuclears. En el cas d'Ucraïna seria una línia vermella molt clara. Rússia planteja una doctrina postnuclear, accepta l'ús d'armes estratègiques convencionals per intentar no assenyalar i desescalar el conflicte. Rússia podria detonar una arma nuclear tàctica, de baixa potència, en un lloc deshabitat. Seria per demostrar que Putin va de veritat. Una manera d'escalar per després desescalar.

Quina hauria de ser la sortida per a Putin?

— Per a Putin no sabem quina sortida seria acceptable. Va plantejar-ho de manera maximalista i llavors negocias és un problema. Potser el més acceptable seria una Ucraïna neutral amb certa influència russa, però plantegem una altra pregunta: Putin ha fet tot això per acceptar aquesta situació? Si plantejava objectius maximalistes la situació li va malament. Ara obtindria una victòria pírrica, poc dolça. I com negociem en aquest sentit?

Europa ha enviat armes a Ucraïna, però no està fent una zona d'exclusió aèria. Què li sembla més modern?

— Tot està canviant molt de pressa i la propaganda ara és més important a les xarxes socials. El suport per part d'Occident a Ucraïna no és tan nou. El suport militar de manera indirecta no és en absolut modern. I una cosa que pot ser nova és com els països occidentals i sobretot els EUA proporcionen a Ucraïna la possibilitat de reconèixer objectius; no és gaire nou, però sí molt representatiu per als conflictes futurs. Ja no som a temps d'aturar aquesta guerra.

stats