Internacional 03/03/2020

Putin vol posar a la Constitució que el matrimoni ha de ser "entre un home i una dona"

La reforma que planteja de la carta magna també declararà il·legal la cessió de territoris a poders estrangers

Ara
1 min
El president de Rússia, Vladimir Putin, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, vol que la Constitució del país estableixi com a principi bàsic que el matrimoni ha de ser "entre un home i una dona". És una de les modificacions que ha proposat dins de la reforma constitucional que ja va anunciar que plantejaria amb l'objectiu principal de poder perpetuar el seu lideratge a Rússia, i reduir el poder real de la presidència per quan ell mateix ja no pugui ser reelegit per al càrrec, l'any 2024.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però els canvis, que s'han detallat aquesta setmana, van força més enllà d'això i fan un viratge de la Constitució cap a posicions tradicionalistes i conservadores, com reflecteix la voluntat de Putin d'incloure fins i tot la menció a "Déu". El líder rus, que s'ha alineat amb l'Església ortodoxa russa i ha tractat sempre de distanciar-se dels valors occidentals, aprofita l'oportunitat per introduir canvis substancials a la Constitució que marquin els valors de les generacions futures.

Putin va enviar aquestes propostes dilluns al Parlament, segons Reuters, tot i que ja havia advertit fa un mes que mai es legalitzaria el matrimoni homosexual mentre ell estigués al poder. L'homosexualitat a Rússia va ser criminalitzada fins al 1993 i classificada com una malaltia mental fins al 1999.

Però entre les reformes que planteja Putin n'hi ha de més polítiques, com un article que farà il·legal per a Rússia cedir cap part del seu territori a un poder estranger, una proposta que pot irritar tant Ucraïna, amb qui es disputa Crimea, com el Japó, amb qui també manté disputes territorials per unes illes.

stats