Internacional 21/10/2015

Què es van dir Putin i Al-Assad a Moscou?

El president rus i el sirià es va reunir per sorpresa dimarts a la nit a Moscou

Marc Vidal
2 min
Assad i Putin en la trobada del Kremlin. REUTERS

BarcelonaHa estat el primer viatge del president sirià, Baixar al-Assad, a l'estranger des de l'inici de la guerra el 2011. La destinació? Moscou. L'objectiu? Agrair al president rus, Vladímir Putin, el seu suport militar.

La visita sorpresa va ser dimarts a la nit i la conversa va ser "bastant llarga", segons fonts del Kremlin, que no han aclarit si van parlar sobre quin pot ser el futur del president sirià.

El Kremlin ha estat l'encarregat de difondre la trobada, un senyal més de la bona sintonia que hi ha entre Putin i Al-Assad, dos aliats tradicionals que, amb l'inici de l'operació russa a Síria, han enfortit la seva relació.

L'agraïment d'Al-Assad

La suma de l'exèrcit rus, clau per al règim

Aquests són els principals missatges que el president sirià va transmetre al rus:

L'agraïment

"Primer de tot, vull expressar la nostra immensa gratitud al poble rus i al seu líder per com ens estan ajudant a Síria. Gràcies per donar suport a la independència i a la unitat de Síria. El més important de tot és que això s'està fent en el marc de la llei internacional".

L'alleujament

"Si no fos per les vostres accions i decisions, el terrorisme que s'escampa per la regió hauria fet més guanys territorials i arribat a més territori".

L'horitzó polític

"Hem de ser molt conscients que els atacs militars contra els terroristes són essencials, perquè cal lluitar contra el terrorisme, però també perquè el terrorisme és un veritable obstacle en el camí per arribar a una solució política".

Putin i Assad reunits amb els seus ministres i assessors. REUTERS

El suport de Putin

Ajudar Al-Assad per mantenir la influència al Pròxim Orient

El president rus, per la seva banda, va assegurar que havia estat ell qui havia convidat Al-Assad i l'havia instat a obrir una via per a la resolució del conflicte:

El suport de Rússia

"Vam prendre la decisió sota la vostra petició de proveir ajuda efectiva al poble sirià en la lluita contra els terroristes internacionals que fan una guerra genuïna a Síria. El poble sirià ha estat pràcticament sol en la resistència de la lluita contra els terroristes internacionals durant els últims anys, i ha patit grans pèrdues".

Una qüestió també russa

"Aquesta és una preocupació per a Rússia, també, ja que gent de l'antiga URSS, almenys unes 4.000 persones, han pres les armes i lluiten en territori sirià contra les forces governamentals. Sens dubte, no podem deixar que aquesta gent guanyi experiència de combat i acumuli doctrina ideològica i després tornin a Rússia".

La resolució política

"posaran la base per després avançar en un acord a llarg termini sobre un procés polític que involucri a totes les forces polítiques i els grups ètnics i religiosos

stats