Internacional 03/05/2019

El cicló 'Fani' toca terra a l'Índia amb més d'1,2 milions d'evacuats

Es preveu que sigui el més perillós dels últims vint anys

Ara
2 min
El cicló Fani amb el seu ull ben definit aquest dijous al matí / EUMETSAT

BarcelonaEl cicló 'Fani' ha tocat terra a l'Índia a les 8 del matí d'aquest divendres, hora local (cap a les 4.30 h de la matinada catalana), amb pluges intenses i vents de fins a 200 quilòmetres per hora, amb més d'1,2 milions de persones evacuades a l'est del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats del país havien estat evacuant població durant tot el dia anterior davant la previsió que el cicló sigui el més perillós dels últims 20 anys. A l'estat d'Odisha gran part de la població viu en cases amb sostres de palla que es preveu que quedin destruïdes després del pas del cicló. El govern ha preparat 850 refugis per acollir les persones evacuades.

Uns 60 km a l'interior del país, a la capital de l'estat d'Odisha, Bhubaneshwar, els forts vents van arrencar arbres de terra i pals elèctrics, i les autoritats van ordenar tancar l'aeroport de la localitat. Tots els centres escolars de l'estat també van estar tancats. Centenars de membres del personal d'emergència van ser desplegats a la zona. A l'estat veí de Bengala Occidental, al nord d'Odisha, també es va tancar l'aeroport de la capital, Calcuta.

Des de fa dos dies, les autoritats han estat desplegant equips d'acció ràpida de les forces de rescat i han enviat alertes meteorològiques als residents i els pescadors de la regió, ha afegit la font. La borrasca tropical va arribar dijous a categoria 4 sobre 5, amb vents associats de fins a 250 km/h, segons dades del 'Joint Typhoon Warning Center'.

Un dels problemes més seriosos que pot comportar el cicló és la pujada del nivell del mar, i és que el golf de Bengala és una zona molt sensible a aquest tipus de fenòmens. Segons les últimes sortides dels models de predicció del Servei Meteorològic de l'Índia, la pujada del nivell del mar podria superar els dos metres en diferents àrees costaneres de la regió d'Odisha.

La matinada de dijous el cicló era a 450 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Puri. Segons fonts del govern, el fenomen meteorològic també afectarà els estats de la Badia de Bengala, Andhra Pradesh i Bengala.

Un fenomen freqüent

Les autoritats índies han dit que la tempesta podria ser la més perillosa que ha arribat al país des del 1999, quan un cicló va matar més de 10.000 persones a la mateixa regió de l'est de l'Índia. Tot i això, sembla que aquest cop les mesures preventives adoptades pel govern i la millora dels equips de rescat aconseguiran que el balanç final no sigui tan catastròfic.

El 2013 un cicló d'una intensitat semblant va colpejar el país, però la resposta ja va ser diferent de la del 1999. Les autoritats van evacuar prop de mig milió de persones i el balanç final va ser de 45 morts. "Tots els esforços van donar el seu fruit quan el cicló 'Phailin' va tocar terra", afirmava llavors un informe citat pel 'New York Times'.

Sovint la costa de l'Índia ha de suportar el pas de tifons. L'últim va ser l'octubre passat i va deixar uns 60 morts a l'estat d'Odisha. El comissionat especial ha alertat que el cicló 'Fani' és molt més fort que el 'Titli', el seu predecessor. De totes maneres, explica que el principal problema del 'Titli' va ser que es va desviar de la ruta prevista i va arribar a l'interior del país, on molta gent va morir per "corriments de terra", diu.

stats