Internacional 24/03/2017

Què sabem fins ara de l'atac de Londres?

La policia identifica el terrorista, un britànic de 52 anys convertit a l'islam

Ara
2 min
Dos policies informen els vianants els camins alternatius per moure's per les immediacions de Westminster.

BarcelonaQui és l'atacant?

Identificat com a Khalid Massod, nascut amb el nom d'Adrian Russell Ajao, un britànic de 52 anys. Segons la premsa britànica es va convertir a l'islam després d'un llarg historial de delictes comuns. L'home hauria treballat com a professor d'anglès a l'Aràbia Saudita i, contràriament al que s'havia dit prèviament, no havia estat mai sotmès a vigilància pels serveis d'intel·ligència ni se'n coneix cap vincle amb el terrorisme.

La primera ministra, Theresa May, ha explicat que l'MI5 l'havia tingut en el seu radar per antecedents de violència extrema però sense relació amb el terrorisme. Es creu que l'agressor hauria actuat sol.

És un atemptat terrorista?

Per a la policia, l'acció és un "atemptat terrorista" i l'agressor s'ha inspirat en el "terrorisme internacional". L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atac a través de l'agència de notícies Amaq: "És un soldat de l'EI".

Què ha passat?

Dimecres a les 14.30 h un vehicle que circula a 110 km/h atropella diversos vianants al pont de Westminster i a continuació impacta contra unes baranes davant del Parlament britànic. El conductor surt del vehicle i a continuació apunyala un agent que vigilava el recinte en tasques rutinàries. La policia mata a trets l'agressor just en el moment que s'acostava a un segon policia per atacar-lo amb el ganivet que sostenia. L'agent ferit també és una de les víctimes mortals.

Mapa de situació del lloc de l'atac al centre de Londres.

Quantes víctimes hi ha?

Tot i que la nit de dimecres la policia va afirmar que hi havia 5 persones mortes, inclosa l'atacant, aquest dijous ha rebaixat a 4 les víctimes mortals. A banda de l'assaltant i l'agent, de 48 anys i amb 15 al servei de Scotland Yard, hi ha dos civils: Aysha Frade, una professora d'espanyol britànica d'origen gallec de 43 anys, que va ser atropellada al pont de Westminster quan es dirigia a recollir les seves dues filles a l'escola, i el turista nord-americà Kurt Cochran, de 54 anys, que Donald Trump ha acomiadat com a "gran americà" en un tuit de condol a la seva família i amics.

Hi ha una quarantena de ferits, dels quals 29 estan hospitalitzats i 2 es troben en situació crítica. Els ferits tenen 9 nacionalitats diferents

S'han produït detencions?

La policia ha confirmat la detenció de 8 persones relacionades amb els fets en 6 operacions a Londres i Birmingham. En aquesta ciutat del centre d'Anglaterra s'ha escorcollat un pis on suposadament vivia el terrorista, que hauria llogat el vehicle amb què va cometre l'acció al centre de la capital britànica. Els arrestats són 5 homes i 3 dones, amb edats compreses entre 21 i 58 anys, que la policia vincula en la preparació de l'atac.

Qui ha reivindicat l'atac?

Amaq

stats