Internacional 06/03/2013

La mort de Chávez, una "gran pèrdua personal" per a Al-Assad i un "profund dolor" per a Hezbol·lah

Els dirigents polítics que han mantingut una relació més estreta i polèmica amb el president veneçolà han lamentat la notícia

Ara
2 min
Chávez amb el president nord-americà Barack Obama (17 d'abril del 2009). REUTERS

BarcelonaPalestina perd un “amic”

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mahmud Abbas ha destacat que els palestins "han perdut un amic que va defensar de forma apassionada el seu dret a la llibertat". El president de l'Autoritat Nacional Palestina ha elogiat el suport de Chávez als palestins, que "sempre el recordaran a ell i la seva valenta posició” en el reconeixement a l'ONU com a estat no membre. “La seva contribució a la causa de la dignitat no tenia fronteres i va arribar als cors del món àrab”.

Israel no ho comenta

Israel ha declinat fer cap comentari sobre la mort del president. Els israelians havien acusat reiteradament Veneçuela de tenir estrets llaços amb Hamàs i amb Hezbol·lah.

En una ocasió, el 2009, Chávez va qualificar públicament de "boig", "delinqüent i "lladre" el llavors ministre d'Exteriors, Avigdor Lieberman, i el va acusar d'estar al darrere d'una estratègia per col·laborar amb EUA per envair Veneçuela.

“Gran pèrdua personal” per a Al-Assad

El president sirià, Baixar al-Assad, ha declarat que la desaparició del “president lluitador” és una “gran pèrdua per a ell i per al poble sirià”, així com “per als homes nobles i lliures de tots els pobles del món".

Polèmica amb el Canadà

Després que el primer ministre, Stephen Harper, afirmés que “el Canadà està preparat per treballar amb el successor de Chávez per edificar un continent més pròsper, segur i democràtic”, el govern veneçolà ha expressat la seva protesta "contundent" a l'executiu canadenc i ha rebutjat les declaracions.

Hezbol·lah, amb Chávez

El grup xiïta libanès Hezbol·lah ha expressat el seu "profund dolor" per la mort del president, a qui ha valorat per haver constituït una "barrera sòlida davant de les polítiques imperialistes dels EUA". El grup ha considerat que Chávez “va demostrar que els països poden seguir el seu camí cap a la independència sense dependre de la tutela nord-americana”.

Lukaixenko perd un germà

El president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko, ha assegurat que amb la mort del líder veneçolà “ha perdut un gran amic i germà”, a la vegada que ha declarat tres dies de dol nacional.

Els EUA demanen eleccions

Els Estats Units han declarat que estan disposats a ajudar Veneçuela en la nova etapa després de la mort de Chávez, que implica l'elecció d'un nou president, que “haurà de portar-se a terme amb els estàndards democràtics de l'hemisferi”.

stats