Països Baixos

Rebre l'eutanàsia amb 28 anys per una depressió: el cas que commociona els Països Baixos

S'espera que Zoraya ter Beek posi fi a la seva vida a principis de maig

ARA
2 min
Eutanàsia

BarcelonaZoraya ter Beek té 28 anys i viu en un petit poble dels Països Baixos a prop d'Alemanya. Hi viu amb la seva parella –de qui diu estar feliçment enamorada– i els seus dos gats. Però ara està en boca de tothom, perquè la setmana passada va explicar a The Free Press que estava a l'espera de rebre l'eutanàsia. Ter Beek ha pres la decisió de posar fi a la seva vida després de temps lluitant contra una depressió. També pateix autisme i un trastorn de personalitat. Segons ha explicat ella mateixa al mitjà estatunidenc, l'última empenta abans de començar el procediment l'hi hauria donat la seva psiquiatra, quan va dir-li que "no milloraria mai" i que "ja no podien fer res més" per ella. S'espera que rebi l'eutanàsia a principis de maig.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas ha tingut un ampli ressò, tant als Països Baixos com a escala internacional. Ter Beek ha explicat que vol deixar-ho tot lligat abans de morir: "No vull que la meva parella s'hagi de preocupar d'organitzar res". "Encara no hem decidit l'urna, però serà la meva nova casa", ha dit. També ha explicat que no vol que hi hagi funeral i que espera que la seva parella estigui al seu costat fins a l'últim moment. "Tinc una mica de por de morir", ha reconegut.

Els Països Baixos van ser el primer estat del món a legalitzar l'eutanàsia el 2002. Des de llavors, la normativa s'ha anat flexibilitzant, tot i que per rebre l'eutanàsia es continuen passant controls estrictes: una junta revisa tots els casos, que necessiten l'aval de dues opinions mèdiques. A més, per optar-hi es requereix que no hi hagi perspectiva de millora. Els casos, a vegades, s'arriben a allargar anys.

De fet, el cas de Ter Beek, com que és per salut mental, requereix un procediment encara més estricte. Això es deu a la necessitat de veure l'aflicció de la malaltia. De fet, segons les dades del comitè regional de revisió de l'eutanàsia (RTE), només un 10% de les sol·licituds per problemes de salut mental acaben tirant endavant.

Els Països Baixos, en els últims anys, han anat obrint a poc a poc la via de l'eutanàsia per a grups de persones que abans la tenien vetada. Ara fa un any, per exemple, van ampliar la franja d'edat per sol·licitar-la. Si bé fins llavors els nens d'entre 1 i 12 anys no podien accedir al procediment, ara ja poden. Els Països Baixos no són el primer país a habilitar l'eutanàsia a totes les edats: Bèlgica ho permet des del 2014.

stats