Llegendes
Internacional 26/08/2023

A la recerca del monstre del llac Ness

Aquest cap de setmana es durà a terme una altra expedició per intentar trobar la criatura. Vet aquí un repàs dels altres intents

Amanda Holpuch / The New York Times
3 min
Vistes al llac Ness d'aquest divendres

Un grup de voluntaris es reuneixen aquest cap de setmana al nord d’Escòcia per dur a terme la cerca més gran del monstre del llac Ness dels últims cinquanta anys. Per trobar-lo, els exploradors faran un monitoratge de la superfície del llac a la recerca de moviments “inexplicables”. Aquesta expedició no és la primera que intenta trobar el Nessie.

La primera aparició

Segle VI

Durant el segle VI es va registrar la primera suposada aparició del monstre. El va veure un missioner catòlic irlandès, que va assegurar haver estat en un enterrament d’un home que havia estat assassinat per la bèstia aquàtica.

Una representació del monstre

Segle XII

Sis segles després de l’inici de la llegenda, Walter de Bingham, un clergue anglès, va veure un monstre al qual li sortia foc pels ulls mentre travessava el riu Ness. Més tard en va fer un dibuix, que va resultar ser molt semblant a un ós.

Una ràfega d’albiraments

Maig del 1933

Després que un diari local, The Inverness Courier, informés que una parella havia vist un “monstre d’aspecte temible", el llac va començar a rebre molts turistes. Molts van assegurar haver-lo vist.

Els científics aporten una explicació

Gener del 1934

La febre del llac Ness va arribar a tal punt que va requerir una resposta científica. El Dr. William Beebe, cap del Departament d’Investigacions Tropicals de la Societat Zoològica de Nova York, va assegurar en una conferència el gener del 1934 que creia que “no era més que un calamar gegant”.

El monstre del llac Ness en una fotografia del 1934.

La primera fotografia?

Abril del 1934

El 21 d’abril del 1934, el Daily Mail va publicar una fotografia en blanc i negre del Nessie. En realitat era una estructura feta de plàstic, fusta i un submarí de joguina.

Un magnat de les assegurances vol vigilar el llac Ness

Juliol del 1934

Sir Edward Mountain, un magnat de les assegurances, va enviar 20 persones armades amb càmeres Kodak i prismàtics a observar el llac, segons va publicar la revista científica Nature. Mountain va assegurar a la comunitat científica que els seus homes van arribar a veure la criatura en 21 ocasions en dues setmanes.

Els Estats Units lideren una investigació

Estiu del 1976

El Dr. Robert H. Rines de Boston va liderar una cerca patrocinada per l’Acadèmia de Ciències Aplicades de Boston i el New York Times. Durant un mes van fer més de 108.000 fotografies submarines. L’expedició no va trobar cap evidència sobre l’existència del Nessie.

“L’expedició científica més gran mai feta”

1987

El naturalista Adrian Shine va dirigir l’Operació Deepscan, que es va conèixer com “l’expedició científica més gran mai feta”. Van participar-hi 20 vaixells i van fer servir un aparell sonor d’escaneig lateral. No van trobar el monstre del llac Ness.

La BBC s’uneix a l’aventura

27 de juliol del 2003

La cadena britànica BBC va utilitzar fins a 600 rajos sonors per investigar el llac. Van concloure que el Nessie no existia. La cadena també va aprofitar l’ocasió per posar a prova el públic. Sense dir res, van col·locar un pal sota la superfície del llac i el van aixecar quan passava un grup de turistes. Més tard, van demanar al grup que dibuixessin el que havien vist. El resultat: alguns van dibuixar caps, potes i cossos de monstre.

Un drac o una anguila?

5 de setembre del 2019

El professor de la Universitat d’Otago, de Nova Zelanda, Neil Gemmell va presentar el resultat de 250 mostres d’aigua del llac Ness que buscaven ADN del monstre. Però, què va trobar? “Una quantitat significativa d’ADN d’anguila”. “Podria ser una anguila gegant”, va afirmar el professor Gemmell.

La recerca més gran en dècades

Aquest cap de setmana…

Un grup d’investigació format per voluntaris, el Loch Ness Exploration, escanejarà el llac a la recerca de moviments inusuals. Per fer-ho, utilitzaran des de drons detectors de calor fins a un hidròfon, que detecta senyals acústics sota l’aigua.

Així, la recerca continua.

stats