Publicitat
Publicitat

Itàlia

El referèndum a Itàlia obté prou quòrum per derogar quatre lleis de Berlusconi

El Cavaliere s'emporta una altra derrota electoral, després d'haver demanat als italians que en lloc de votar anessin a la platja

Quan s'acaben de tancar els col·legis electorals, les dades de participació publicades per Il Corriere della Sera certifiquen que s'ha superat el quòrum el 50% necessari perquè els resultats del referèndum celebrat ahir i avui siguin vinculants. Els italians han votat sobre la derogació de quatre lleis: si el resultat, com és previsible, dóna majoria al "no", seran derogades.

La qüestió referent a la derogació de la llei que permet la construcció de quatre noves centrals nuclears és la que ha concentrat més participació, amb un 59,72%. Després de l'accident de Fukushima i seguint els passos d'Alemanya, Itàlia s'haurà de replantejar, si es confirma el rebuig de la majoria, el seu programa nuclear.

A continuació s'han situat les dues preguntes referents a la privatització de l'aigua, amb un 55,87% de participació. Per darrere, amb un 53,33% ha quedat la qüestió sobre el legitimo impedimento, la figura legal promulgada pel govern de Berlusconi que li permet eludir les vistes als tribunals per motius vinculats a les obligacions de cap d'estat. Berlusconi té actualment tres procediments judicials oberts.

Si els resultats, que s'han de fer púlbics aquest vespre, confirmen el rebuig dels electors a aquestes tres lleis promulgades pel govern, Berlusconi quedarà en una posició molt feble, després de la derrota a les eleccions municipals del mes passat, on el seu partit va perdre l'alcaldia de Milà, ciutat natal del Cavaliere . Els analistes no preveuen una dimissió del primer ministre, però no descarten que la derrota suposi una forta crisi al si del govern.


Etiquetes

Més continguts de