Internacional 15/06/2016

Els països de la UE només han acollit un 6% dels refugiats previstos

Brussel·les denuncia la lentitud dels governs europeus en complir amb els seus compromisos. Entre el 2016 i el 2017 els socis han de reubicar 160.000 migrants que es troben a Grècia i a Itàlia.

Laia Forès
2 min
Refugiats arribant ahir al port del Pireu, a Atenes, procedents de Lesbos. / LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Brussel·lesEls estats membres no estan complint amb els seu compromís d'acollir els immigrants que han arribat per mar a Grècia i a Itàlia, la majoria persones que fugen de guerres com la de Síria o la de l'Iraq. Entre finals dels 2015 i els cinc primers mesos del 2016, els socis europeus només han acollit 2.280 persones, xifra que representa el 6% del total al qual es van comprometre els governs per alleugerir la pressió migratòria que viuen els dos països mediterranis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'acord signat a finals de l'any passat, els països europeus han d'accollir 160.000 migrants entre en un període de dos anys. Són unes 6.000 persones cada mes. La realitat, però, és que amb prou feines s'han reubicat 2.000 persones, segons les xifres que ha publicat aquest dimecres la Comissió Europea. "És una obligació humanitària", ha recordat el comissari de Migració, Dimitris Avramopoulos.

Espanya només ha reubicat 124 persones procedents de Grècia i Itàlia de les 9.000 amb què es va comprometre a acollir entre el 2017 i el 2017. Brussel·les tem que el ritme tan baix d'acollida de refugiats acabi amb un incompliment de l'acord quan acabi el termini l'any que ve.

França i Portugal, els més compromesos

França (735), Portugal (379), Finlàndia (329) i Holanda (275) són els quatre socis que més persones han reubicat. Tot i això, a dia d'avui tampoc van a un ritme prou ràpid per complir amb l'objectiu. "Els estats membres han d'accelrar els esforços. No s'ha de perdre el temps amb paraules de bones intencions. Això no és suficient", ha dit Avramopoulos.

Refugiats procedents de fora de la UE

Els governs europeus tampoc estan complint amb l'acollida de persones amb estatus de refugiades procedents de països com Turquia, el Líban o Jordània. Dels 22.000 demandants d'asil que ha d'acollir la Unió Europea, fins ara pocs més de 7.000 han arribat a territori europeu. Espanya es va comprometre a rebre 1.449 persones però fins ara no n'ha acollit cap. El govern espanyol en funcions assegura que aquest estiu n'arribaran més de 300.

stats