Internacional 05/09/2018

Londres identifica els dos atacants de l’exespia Skripal

Theresa May afirma que són agents de la intel·ligència militar russa i torna a assenyalar Putin com a instigador

Quim Aranda
3 min
Els dos sospitosos, Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, el dissabte 3 de març a la tarda a l’entrada de l’estació de tren de la ciutat de Salisbury.

LondresDos ciutadans russos, presumptament membres de la intel·ligència militar del règim de Vladímir Putin, van ser assenyalats ahir com a màxims sospitosos de l’intent d’assassinat de l’exespia rus Serguei Skripal, de 66 anys, i la seva filla Iúlia, de 33, que va tenir lloc el 4 de març a la localitat anglesa de Salisbury, 170 quilòmetres a l’oest de Londres.

Scotland Yard va assegurar ahir que ha recollit prou proves per acusar Ruslan Boixirov i Aleksandr Petrov de l’atac, dut a terme amb l’agent nerviós de fabricació soviètica conegut com a Novitxok. La policia creu que els dos noms, obtinguts pel creuament de les dades dels registres d’immigració de l’aeroport al qual van arribar, són àlies.

Als sospitosos també se’ls vincula amb l’enverinament de la britànica Daw Sturgess, que va entrar en contacte accidentalment amb el Novitxok l’últim dia de juny, presumiblement perquè el va manipular d’una ampolla de perfum en què els dos espies russos l’haurien camuflat per entrar-lo al Regne Unit, i que va trobar en un parc del centre de Salisbury. Sturgess va morir el 8 de juliol com a conseqüència de la intoxicació. Tot i que el seu company Charlie Rowley també va resultar afectat, com va passar amb Serguei i Iúlia Skripal, finalment es va recuperar.

Extradició impossible

Les autoritats britàniques van emetre ahir una ordre d’arrest interna i una altra d’internacional contra els sospitosos, però la Fiscalia de la Corona no en demanarà l’extradició a les autoritats judicials de Moscou. La Constitució de la Federació Russa prohibeix explícitament que cap dels seus ciutadans sigui lliurat davant de cap tribunal d’un país estranger.

Scotland Yard va oferir ahir un seguit de proves, obtingudes després d’analitzar 11.000 hores d’imatges de vídeo, que demostrarien la presència dels sospitosos a l’entorn de la casa de Serguei Skripal el dia abans i el mateix dia que va tenir lloc l’atac. Per la seva banda, la primera ministra, Theresa May, en una compareixença extraordinària als Comuns, va tornar a apuntar al Kremlin com a responsable últim de l’operació. May no va esmentar Vladímir Putin explícitament però se li va entendre tot. “Els implicats són agents de la intel·ligència militar russa, la GRU”. Entre murmuris de reprovació i sorpresa dels diputats, Theresa May va continuar dient: “El GRU és una organització molt disciplinada amb una cadena de comandament ben coneguda. Per tant, aquesta no ha sigut una operació no autoritzada. Va ser, gairebé segur, aprovada fora del GRU, en un nivell superior de l’estat rus”.

Moscou, però, va tornar a negar qualsevol implicació en els fets. A mitja tarda el número dos de l’ambaixada russa a Londres va ser cridat a consultes al Foreign Office.

Abans-d’ahir va fer sis mesos exactes de l’enverinament dels Skripal. D’aleshores ençà, la casa de l’exespia a Salisbury ha continuat custodiada per la policia, un recordatori als veïns dels fets que hi van passar.

La raó aparent de l'enverinament és la venjança contra Serguei Skripal, ell mateix exmembre del GRU, que, després de sis anys de presó a Rússia convicte d’espionatge, es va beneficiar d’un intercanvi d’agents entre el seu país i els Estats Units. Establert finalment al Regne Unit, Skripal hauria col·laborat després amb els britànics, un fet que li val l’etiqueta de traïdor per a Moscou.

Sis mesos de crisi, acusacions, retrets, negatives i revenges

Ruslan Boixirov i Aleksandr Petrov aterren a l’aeroport de Gatwick, al sud de Londres. Es traslladen tot seguit al modest City Stay Hotel, a l’est de Londres. La policia hi va trobar rastres de Novitxok.

A la tarda, Boixirov i Petrov es desplacen en tren de Londres-Waterloo a Salisbury per fer el que la policia considera una visita de reconeixement. Al migdia arriba a Londres la filla de Serguei Skripal, Iúlia.

Els sospitosos tornen a Salisbury. Abans del migdia són vistos a prop de la casa dels Skripal. Impregnen la maneta de la porta d’entrada i hores després Serguei i Iúlia són trobats al carrer ja contaminats.

Deu dies després de l’atac i que els dos agents russos hagin fugit via Heathrow, Londres acusa formalment Moscou d’estar al darrere dels fets. No hi ha més proves que la descoberta de l’ús del Novitxok.

Londres fa fora 23 diplomàtics russos. Una setmana després, la Unió Europea fa el mateix i supera la vintena d’expulsions. Els Estats Units en fan fora 60. Rússia s’hi torna, també contra Occident.

Dawn Sturgess i Charlie Rowley entren en contacte amb el contenidor de Novitxok utilitzat per atemptar contra els Skripal. Sturgess mor vuit dies després.

stats