Internacional 01/02/2021

El Regne Unit detecta transmissió comunitària de la variant sud-africana

Vuit districtes del sud d'Anglaterra, tres dels quals a Londres, detecten contagis de persones sense relació amb el país on es va originar

2 min
Una dona es fa un test de covid-19 en un centre a Surrey, una de les àrees on s'ha detectat la variant de Sud-àfrica

LondresEl Regne Unit ha anunciat aquest dilluns que ha detectat transmissió comunitària de la variant sud-africana del SARS-Cov-2 després que, dels 105 casos identificats fins ara a les Illes Britàniques, en onze no s'hagi pogut establir un vincle directe amb el país on es va identificar per primera vegada, a finals de desembre, ni amb casos del mateix tipus identificats anteriorment.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Arran de la descoberta, el ministeri de Sanitat ha ordenat una campanya de tests massius, porta a porta, amb l'enviament d'autotests i amb laboratoris mòbils per cribar els 80.000 residents dels vuit districtes postals afectats, tots a Anglaterra, tres dels quals a l'oest de l'àrea del gran Londres.

El govern ha ordenat a tots els habitants de les àrees afectades que, amb símptomes o sense, s'estiguin a casa fins que no s'hagin fet un test i en tinguin el resultat. Els científics britànics també analitzaran tots els positius per determinar-ne l'especificitat de la variant.

L'anunci fet pel ministre de Sanitat, Matt Hancock, coincideix amb el dia en què el Regne Unit ha notificat menys contagis i menys morts relatius en les últimes 24 hores per primera vegada des mitjans i finals de desembre, respectivament.

Les 406 defuncions són el registre més baix des de fa sis setmanes, si bé la mitjana dels últims set dies continua per sobre de mil (1.148). Quant al nombre de vacunats, amb la primera dosi ja s'ha arribat als 9,2 milions. Els dos dies d'aquest cap de setmana se'n van administrar quasi un milió (931.204).

Al mateix temps que al país creix la preocupació per la més ràpida propagació d'aquesta variant, l'illa de Man s'ha convertit avui en el primer territori britànic que surt del nou confinament. Fa vint dies que no s'hi registra cap cas que no hagi pogut traçar. Escoles i restauració han pogut reobrir i es desestima la regla del distanciament social.

Àustria anuncia la fi del confinament

Mentrestant, el govern austríac ha confirmat aquest dilluns que, tal com estava previst, el 8 de febrer s'aixecaran moltes de les restriccions vigents al país des del dia de Sant Esteve: el confinament domiciliari serà substituït per un toc de queda nocturn, els comerços no essencials i els museus podran reobrir (els bars i restaurants continuaran tancats), i les escoles tornaran a fer classes presencials, tot i que només hi podran anar els alumnes que hagin donat positiu en un test de covid-19.

El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha admès que les xifres de contagis no són tan bones com s'esperaven i que "el més segur" seria mantenir el confinament estricte, però ha acceptat flexibilitzar les mesures per evitar conseqüències econòmiques i psicològiques.

El confinament també es relaxarà a partir de dilluns a Dinamarca, amb la reobertura de les escoles per als alumnes de primer a quart de primària.

stats